Tudi torek v znamenju padavin in neviht: kje bo najhuje?

Slovenija 29. Avg 202305:00 0 komentarjev
dež, deževje, padavine
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Po deževnem ponedeljku, ki je ponekod znova poskrbel za zalite kleti, bo tudi torek v znamenju padavin in neviht. Kakšno vreme nas čaka?

Slovenijo so še drugič v avgustu zajele močne padavine, ki pa na srečo niso povzročile toliko škode kot v začetku meseca. Ponedeljkov prehod vremenske fronte je sicer znova prinesel nalive in neurja.

Najhuje je bilo po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana v Ljubljani, kjer je voda zalila kar nekaj podvozov in ohromila promet. Neurje je težave povzročalo tudi na Obali, kjer je odkrilo več streh. Agencija RS za okolje (Arso) je za območja, ki so jih poplave prizadele že v začetku meseca, za ponedeljek izdala opozorilo najvišje stopnje.

“Zelo hudo ni bilo nikjer, smo pa zaznali veliko nevšečnosti v Ljubljani. Kar nekaj podvozov je zalilo, tudi Gradaščica je grozila s prelivanjem, a so se razmere umirile,” nam je v ponedeljek zvečer pojasnil Šestan.

Padavine so se nato proti večeru začele seliti proti vzhodu in severu. V občini Črna je v naselju Topla voda odnesla eno cesto, sicer pa dežurne službe niso zaznale večjih intervencij.

“Kljub temu pa napoved za torek še vedno vključuje kar obilno deževje, sicer brez nalivov, a v skupni masi bo padlo veliko padavin, predvsem na severu, od Pohorja in Koroške do Kamniško-Savinjskih Alp,” je še pojasnil Šestan.

Hidrološka napoved torek
Arso

Zvečer in ponoči lahko hitro in ponekod močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp.

Kje bo padla večina količina padavin?

Danes bo tako po napovedih vremenoslovcev na udaru predvsem del, ki je bil najbolj prizadet tudi v prvi ujmi, v začetku avgusta. “A bo voda verjetno sproti odtekala, saj meteorologi ne napovedujejo velikih nalivov,” je dodal Šestan.

Danes pa se bodo vremenske nevšečnosti dogajale čez dan. Tudi količina padavin, ki bo zapadla v noči na torek, bo velika, a kot predvidevajo modeli in napovedi, bi voda lahko sproti odtekala, vodotoki pa bodo, kljub temu da so poškodovani ter njihove struge še ne povsem očiščene, lahko prenesli tudi obilnejšo pošiljko padavin.

Sicer bo po besedah hidrologa Janeza Polajnarja ponoči sledila krajša prekinitev padavin, nato pa se bodo popoldan padavine znova okrepile od juga in jugovzhoda.

“Večina padavin bo padla na vzhodu Slovenije, torej v Pomurju, Prekmurju, Podravju, Koroški in Savinjski dolini. Skupna količina padavin tudi danes ne bo majhna, vendar ne bo tako silovitih nalivov kot danes,” je še poudaril Polajnar.

Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija, dnevne pa se bodo gibale med 18 in 24 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno z občasnim dežjem in še nekoliko hladneje. V južni Sloveniji bodo možne posamezne nevihte. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. V četrtek čez dan se bo delno zjasnilo. V petek bo pretežno jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!