Tudi Varuh poziva h koncu stavke: To je agonija za številne paciente in svojce

Slovenija 01. Mar 202415:47 10 komentarjev
Peter Svetina na preiskovalni komisiji o kanalu C0
Foto: Matija Sušnik/DZ

Varuh človekovih pravic Peter Svetina apelira na vse pristojne, da presekajo gordijski vozel, pospešijo dialog in se z iskrenimi nameni na vseh straneh naredi vse, da se najde kompromisna rešitev in po sedmih tednih vendarle konča zdravniška stavka, ki mnoge ljudi po Sloveniji spravlja v hude stiske, so pri Varuhu zapisali v sporočilu za javnost.

“Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije predstavlja agonijo za številne paciente in njihove svojce, predvsem pa za invalide,” so poudarili pri Varuhu.

Na Varuha človekovih pravic se je v teh tednih obrnilo več invalidov, ki so jim zaradi stavke odpovedali zdravniške preglede za podaljšanje vozniškega dovoljenja, s čimer so jim kršene človekove pravice. Konvencija o pravicah invalidov namreč jasno določa, da mora država invalidom omogočati dostopnost, pravico do samostojnega življenja in vključenost v skupnost ter pravico zagotavljanja največje mogoče samostojne osebne mobilnosti, so poudarili pri Varuhu.

Pobudniki, ki se obračajo na Varuha, lastni avtomobil nujno potrebujejo za neodvisno življenje in polno sodelovanje na vseh področjih življenja ter samostojno mobilnost izven območja bivanja. “Stavka je absolutno legitimen način za doseganje ciljev, ki jo zagotavlja tudi ustava, vendar pa je z vidika človekovih pravic težko razumljivo in popolnoma nesprejemljivo, da se pravica do stavke postavlja pred pravice invalidov, ki se jim je država zavezala tudi na mednarodni ravni,” poudarja Svetina.

stavka zdravnikov
Slika je simbolična (Foto: BOBO)

Svetina: Vladi predlagam čimprejšnjo dopolnitev zakona o zdravniški službi

Institucija Varuha človekovih pravic vsebinsko sicer zelo podpira prizadevanja vlade, da se, če ni mogoče doseči strinjanja glede takojšnjega spoštovanja pravic invalidov, sama neposredno odzove na omenjene kršitve pravic invalidov v času stavke, so navedli.

“Opozarjamo pa, da je treba to urediti na ustavno skladen način, kot izhaja iz več odločb ustavnega sodišča glede sprejemanja odlokov. Vladi zato predlagam, da čim prej pripravi predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki bo v času stavke tudi invalidom zagotovil vse zdravstvene storitve, tako kot to že zdaj zagotavlja za otroke do 18. leta, bolnike, starejše od 65 let, in nosečnice,” izpostavlja varuh človekovih pravic Svetina.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Z današnjim dnem je v veljavo stopil vladni odlok, ki določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Med drugim gre za storitve za ranljive skupin. Kot je bilo razumeti ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, bodo na podlagi odloka po novem morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje