“Predsednik vlade je ministra Bešiča Loredana razrešil še pravočasno”

Slovenija 07. Jul 202317:37 0 komentarjev
Robert Golob in Danijel Bešič Loredan
Predsednik vlade Robert Golob in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan (Foto: BOBO)

Po odhodu Danijela Bešiča Loredana s položaja ministra za zdravje smo za komentar prosili predsednico zdravniške zbornice, direktorja največje bolnišnice in zagovornika javnega zdravstva. Odgovorili so tudi na vprašanje, ali je bolje, da je novi minister zdravnik ali ne.

Predsednica Zdravniške zbornice dr. Bojana Beović pravi, da odstop ministra Bešiča Loredana dokazuje, da gre za zelo težaven resor, ki že desetletja potrebuje spremembe in so zato te spremembe še toliko težje. “Gotovo bo v prihodnje potrebnih zelo veliko pogovorov in dogovorov. Žal mi je, ker je dr. Bešič Loredan po eni strani poznal resor kot zdravnik, po drugi strani pa je pomembna kontinuiteta, če želimo doseči spremembe,” je dejala Beović in dodala, da so na odstop verjetno vplivali številni politični dejavniki, ki jih težko komentira.

Pravi še, da bi bilo dobro, da premier za naslednika izbere nekoga, ki resor pozna in je na tem področju tudi mednarodno razgledan.

Generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra dr. Marko Jug ocenjuje, da je to “prava poteza predsednika vlade”. Pojasnil je, da so se v zadnjem času stvari zapletle in je bila komunikacija na taki ravni, da ni bilo mogoče pričakovati konstruktivnega nadaljevanja.

Na vprašanje, ali je zaradi odhoda ministra pod vprašanjem tudi izvedba zdravstvene reforme do konca mandata, je Jug odgovoril, da na reformo gleda širše. “Ne gre za črke na papirju, ampak za družbeno razumevanje sistema in trenutka, v katerem živimo.” Dodal je, da se z reformo ne mudi, saj da je najslabše imeti slabo reformo. “Ta mora biti premišljena in dosežena s širokim družbenim konsenzom in razumevanjem, za kar pa je potreben čas.” Ocenjuje, da jo je možno izpeljati do konca mandata, “je pa treba postaviti take temelje, da se nihče ne bo počutil prikrajšanega”.

Zato pravi, da je princip, po katerem deluje strateški svet za zdravstvo, v katerem se dogovarjajo ljudje iz različnih strok in družbenih sfer, dobra popotnica. Pravi tudi, da ni mogoče prekopirati sistema neke druge države ter da je treba paziti, da ob reformi ne uničimo tega, kar je v našem sistemu dobro.

Danijel Bešič Loredan, Marko Jug
Dr. Marko Jug (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Jug je sicer tudi predsednik skupščine zdravniške zbornice. Na tej funkciji je dejansko ustavil za mnoge sporen zakonski predlog zdravstvene reforme, ki jo je izvršni odbor zbornice pripravil po pozivu ministra Bešiča Loredana. V izvršnem odboru zbornice je tudi zdravnik Marko Bitenc, lastnik dveh podjetij, v katerih je Bešič Loredan delal tudi med ministrskim mandatom. Konec maja je Jug v intervjuju za Reporter izpostavil, da z ministrom ne komunicirata.

Na naše vprašanje, ali bi sam sprejel ministrski položaj, je Jug dejal, da mu te funkcije ni nihče ponudil. “Opravljam izjemno pomembno funkcijo, ki je še nisem izvršil in me tu čaka ogromno dela,” je povedal direktor največje bolnišnice in dodal, da sebe ne vidi kot ministra za zdravje. “Mislim pa, da je pred nami čas, ko bi lahko imel večji uspeh nekdo, ki ni zdravnik, mora pa izjemno dobro poznati sistem,” je še povedal in pojasnil: “Naš prostor je zelo majhen. Reforma zdravstva bo tistemu, ki jo bo izpeljal, povzročila veliko negodovanja. Naš zdravniški krog pa je majhen.”

“Prihodnost socialne države pri nas”

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber pravi, da je prav, da je predsednik vlade odstavil ministra Bešiča Loredana ter da “je to storil še razmeroma pravočasno, saj ima vlada še tri leta mandata, čeprav je eno leto zamujeno”. Tudi po njegovem mnenju je zdaj bistvenega pomena, koga bo premier izbral za naslednika. “Od tega ni odvisna le prihodnost te vlade, ampak socialne države pri nas,” je poudaril. Zato upa, da predsednik vlade pri izbiri ne bo poskusi “na srečo” z neznanimi obrazi, ampak da bo imel novi zdravstveni minister znanje in izkušnje ter da njegovo preteklo delo obeta.

Ali je ta oseba zdravnik ali ne, po Kebrovem mnenju ni najbolj pomembno. “Lahko je zdravnik ali ne, mora pa poznati zdravstveni sistem in imeti jasne cilje, da želi ohraniti in krepiti javno zdravstvo. To je bistvo, ne pa da le sprejema neko pozicijo, ki se mu jo ponuja,” še meni nekdanji minister in zagovornik javnega zdravstva iz civilne iniciative Glas ljudstva, ki je pozivala k razrešitvi Bešiča Loredana.

Glas ljudstva
Člani iniciative Glas ljudstva (Foto: BOBO)

“To je bil nujen korak, ki se je moral zgoditi, če ima vlada resne namene, da izpolni zaveze na področju ohranitve javnega zdravstva,” se strinja še en član iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull. “Hkrati upam, da bo nov minister nekdo, ki bo resno vzel te zaveze in se ne bo izogibal reševanja ključnih problemov, razmerja med zasebnimi in javnimi interesi v zdravstvu, zdravniških lobijev in kapitalskih lobijev,” je poudaril.

“Po mojem mnenju bi bilo bolje, da ta človek ni zdravnik, zagotovo pa ne zdravnik, ki je zaposlen pri zasebniku, kot je bil Bešič Loredan,” je še dodal Jenull.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pričakuje, da bo vlada po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana začela krepiti javni zdravstveni sistem. Ta predstavlja hrbtenico zdravstvenega sistema, zato je takšno ravnanje nujno.

Brez močne osebnosti na čelu ministrstva za zdravje, ki bo zagovarjala obstoj javnega zdravstva, se nam bo javni zdravstveni sistem še naprej sesuval pred očmi, je po odstopu ocenila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Skrbi jo, da bodo pogajanja zaradi odstopa zastala.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!