Umaknili stopnjo zaupnosti: kaj je Slovenija zapisala v enostranski izjavi

Slovenija 26. Jan 202317:49 6 komentarjev
Hrvaška vstopila v schengen
Borut Živulovič/BOBO

Slovenija in Hrvaška sta ob odobritvi hrvaškega vstopa v schengen pripravili vsaka svojo enostransko izjavo o arbitražni razsodbi. Z vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je bila stopnja tajnosti z dokumenta umaknjena.

Na decembrskem zasedanju notranjih ministrov Evropske unije (EU), ko so države schengenskega območja potrdile vstop Hrvaške v schengen, sta Slovenija in Hrvaška pripravili vsaka svojo enostransko izjavo o arbitražni razsodbi.

O podrobnostih vsebine izjave smo takrat že pisali. Danes pa so z vladnega urada za komuniciranje (Ukom) sporočili, da je bila oznaka tajnosti z dokumenta umaknjena. Vsebina izjave je tako javno objavljena in jo lahko preberete v nadaljevanju.

“Vstopanje republike Hrvaške v schengen ima podporo republike Slovenije in je v našem skupnem evropskem interesu. Glede kopenske in morske meje med republiko Slovenijo in republiko Hrvaško Republika Slovenija ponovno poudarja, da je arbitražna razsodba dokončna in zavezujoča. Republika Slovenija je arbitražno razsodbo implementirala v svoji notranji zakonodaji, vključno z zakonom o evidentiranju državne meje z republiko Hrvaško (Ur. List RS, št. 69/17).”

Spomnimo, da je takrat Hrvaška v svoji izjavi zatrjevala, da je razsodba ne obvezuje. “Hrvaška spominja, da je po soglasni odločitvi hrvaškega parlamenta iz 29. julija 2015 izstopila iz arbitraže zaradi materialnih kršitev arbitražnega sporazuma. Hrvaška zato ponavlja svoje stališče, da je arbitražna razsodba iz leta 2017 ne obvezuje in da je ne bo uveljavila,” piše v izjavi, ki jo je pred časom pridobila STA.

Zato je treba skupno kopensko in morsko mejo med Hrvaško in Slovenijo še določiti v skladu z mednarodnim pravom, poudarja Zagreb v izjavi, ki bo prav tako priložena zapisniku zasedanja. Hrvaška ostaja odprta za nadaljevanje dvostranskega dialoga s Slovenijo, da bi našli skupno rešitev, so še dodali.

Hrvaška stran je poudarila še, da je kljub tej izjavi zavezana sodelovanju s Slovenijo pri polnem izvajanju schengenskega zakonika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje