Kaj je Slovenija zapisala v enostranski izjavi ob vstopu Hrvaške v schengen

Slovenija 08. Dec 202211:46 > 14:39 12 komentarjev
Piranski zaliv, piran
Miloš Vujinovič/BOBO

Slovenija in Hrvaška sta ob hrvaškem vstopu v schengen pripravili vsaka svojo enostransko izjavo o arbitražni razsodbi. Slovenija v njej po neuradnih informacijah poudarja, da je meja med državama določena z arbitražno razsodbo, ki je končna in obvezujoča. Hrvaška pa medtem v svoji izjavi zatrjuje, da je razsodba ne obvezuje.

Notranji ministri držav schengenskega območja so danes po pričakovanjih podprli vstop Hrvaške v schengen s 1. januarjem prihodnje leto. Tudi Slovenija vstop Hrvaške v schengen podpira, a je oblikovala enostransko izjavo, ki jo je priložila zapisniku današnjega zasedanja notranjih ministrov EU.

Spomnimo, slovenska politika je vseskozi bolj ali manj na glas razmišljala o pogojevanju slovenskega soglasja vključitvi Hrvaške z uresničitvijo arbitražne razsodbe o meji.

V izjavi je Slovenija navedla, da podpira hrvaški vstop v schengen, ki je v skupnem evropskem interesu. “Republika Slovenija poudarja, da sta tako kopenska kot morska meja med državama v celoti in dokončno določeni z arbitražno razsodbo iz 29. junija 2017, ki je v skladu s 7. členom arbitražnega sporazuma iz 4. novembra 2009 končna in obvezujoča,” je zapisano v slovenski izjavi, ki jo je pridobila STA, potrditev vsebine pa smo dobili tudi na N1.

Izjava, ki so jo potrdili tako vlada kot pristojni odbori državnega zbora, navaja še, da je Slovenija arbitražno razsodbo prenesla v svojo nacionalno zakonodajo.

Podrobnosti vsebine izjave sicer v preteklih tednih niso bile znane, dokument je namreč imel oznako tajnosti.

Kaj hrvaški vstop v schengen pomeni za Slovence in kaj za slovensko varnost, preberite v prispevku.

Hrvaška stran je medtem pripravila svojo enostransko izjavo, ki se nanaša na slovensko. “Hrvaška spominja, da je po soglasni odločitvi hrvaškega parlamenta iz 29. julija 2015 izstopila iz arbitraže zaradi materialnih kršitev arbitražnega sporazuma. Hrvaška zato ponavlja svoje stališče, da je arbitražna razsodba iz leta 2017 ne obvezuje in da je ne bo uveljavila,” piše v hrvaški izjavi, ki jo je pridobila STA.

Zato je treba skupno kopensko in morsko mejo med Hrvaško in Slovenijo še določiti v skladu z mednarodnim pravom, poudarja Zagreb v izjavi, ki bo prav tako priložena zapisniku zasedanja. Hrvaška ostaja odprta za nadaljevanje dvostranskega dialoga s Slovenijo, da bi našli skupno rešitev, so dodali.

Hrvaška stran je poudarila še, da je kljub tej izjavi zavezana sodelovanju s Slovenijo pri polnem izvajanju schengenskega zakonika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje