Umrl je Martin Uhernik, žrtev največje sodne zmote pri nas

Slovenija 23. Okt 202323:05
sveča
Foto: PROFIMEDIA

Umrl je Martin Uhernik, ki ga je sodišče leta 1977 po krivici obsodilo na deset let zapora zaradi umora.

V 86. letu je v četrtek umrl Martin Uhernik, poročajo mediji. Javnosti je znan kot žrtev največje sodne zmote pri nas. Policija ga je namreč leta 1974 osumila, da je v domači Gabrski Gori ubil soseda, truplo pa z ženino pomočjo odvrgel v potok, piše Žurnal24.

Leto kasneje je prvostopenjsko sodišče zakonca Uhernik zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo, vendar je leta 1977 višje sodišče sodbo razveljavilo. Na ponovljenem sojenju je sodišče Martinu Uherniku prisodilo osem let zapora njegovi ženi pa dve zaradi pomoči pri umoru. Slednjo je višje sodišče leto kasneje oprostilo, Martinu Uherniku pa kazen zvišalo na deset let zapora, ki ga je zapustil po dobrih sedmih letih, še piše Žurnal.

Kasneje je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki je sodbo razveljavilo in vrnilo na okrožno sodišče. Tam so ugotovili, da je sojenje temeljilo na govoricah in da ima Uhernik za čas kaznivega dejanja alibi. Tožilstvo je odstopilo od pregona, Uherniku pa se je za krivico leta 2006 opravičil tudi takratni pravosodni minister Lovro Šturm, še piše Žurnal. Uhernik je od države prejel tudi odškodnino.

Zgodbo je leta 2016 v dokumentarno-igranem filmu Sramota upodobil režiser Boris Jurjaševič.