Umrl nekdanji gospodarstvenik in politik Anton Rous

Slovenija 15. Feb 202418:07 0 komentarjev
Anton Rous
Anton Rous (Foto: Tina Kosec/BOBO)

V 85. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Desusa Anton Rous, je objavil Večer na spletni strani. Kot državni sekretar je med leti 2004 in 2008 v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše skrbel za izpolnjevanje koalicijske pogodbe, ki so jo poleg Desusa podpisali SDS, NSi in SLS.

Anton Rous, rojen 8. septembra 1939 v Beltincih, je bil po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik.

Kot neodvisni kandidat je bil leta 1989 izvoljen za predsednika izvršnega sveta občine Maribor. V Mariboru je svoj pečat pustil kot pobudnik gradnje Koroškega mosta in stavbe ob nekdanjem hotelu Slavija, današnjega TPC City. Opozarjal je na centralizacijo države in pozival k ukrepom za reševanje gospodarske problematike v Mariboru.

V času njegovega predsedovanja izvršnemu svetu je bil na njegovo pobudo postavljen spomenik pomorjenim žrtvam po drugi svetovni vojni na Dobravi. Ko je bila leta 1994 v današnjo obliko oblikovana Mestna občina Maribor, je kandidiral za župana na listi Demokratske stranke, je še zapisal Večer.

Rous je bil za predsednika Desusa izvoljen leta 2002. Na tem mestu ga je maja 2005 nasledil takratni obrambni minister Karl Erjavec.

Karl Erjavec, Anton Rous, Mirko Miklavčič in Anton Bebler na kongresu stranke Desus leta 2005
Karl Erjavec, Anton Rous, Mirko Miklavčič in Anton Bebler na kongresu stranke Desus leta 2005 (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!