Umrl znani slovenski DJ: “Bil je perfekcionist z izjemno strastjo do glasbe”

Kultura 10. Jul 202322:15 1 komentar
Damjan Bizilj
Damjan Bizilj/Facebook

Umrl je znani slovenski DJ in producent Damjan Bizilj, bolj poznan kot DJ Bizzy. Poleg plodne samostojne kariere je velik pečat pustil tudi v skupnem ustvarjanju z eno najbolj poznanih slovenskih glasbenih skupin Laibach in izvrstnim slovenskim DJ-em Urošem Umekom. Biziljevi tesni sodelavci so za N1 opisali njegovo izjemno strast do glasbe in perfekcionizem.

Po težki bolezni je umrl znani slovenski DJ in producent Damjan Bizilj. Širšemu krogu oboževalcev elektronske glasbe je bolje znan kot DJ Bizzy, ustvarjal pa je tudi v številnih samostojnih in skupinskih projektih. Z Markom Bančićem je ustanovil dvojec Dataminion, v zadnjem obdobju pa je ustvarjal pod imenom Helga Neuer.

“Bil je legenda in pionir slovenske elektronske scene,” se Bizzyja spominja glasbeni manager Vasja Veber, ki je dolga leta skrbel za uspešnega slovenskega DJ-a Uroša Umeka. “Bil je del stare garde, ki je vrtela še na vinilke. Drugače ni hotel,” je Veber povedal za N1 in dodal, da je bil Bizilj v glasbi perfekcionist.

“Slišal je stvari, ki jih nihče ni. Imel je tako strast do glasbe, ki jo redko kdo odkrije,” pojasni.

Njegov glasbeni talent je med dogodkom v klubu Palma opazil tudi Umek in ga povabil v ekipo Consumer Recreations, ki je ustvarjala program na enem prvih komercialnih radiev pri nas Gama MM. “Imel je velik talent v hitrem miksu in izboru glasbe. V studiu je vedno težil k perfekciji, razvil pa je tudi svoj zvok,” se njegovih glasbenih vrlin spominja Umek.

Vse od takrat sta skupaj ustvarjala v številnih glasbenih projektih, Bizilj pa je na turnejah opravljal tudi vlogo t. i. “tour managerja”. Tudi na tem področju je po Vebrovih besedah na plano prišel njegov perfekcionizem. “Uroš je prišel na oder in Bizzy je imel že vse pripravljeno. Imel je tudi rezervo za rezervo in publika med koncerti, ko je šlo kaj narobe, tega niti ni opazila,” opisuje dolgoletni glasbeni manager.

Urošu Umeku pa bodo v spominu ostale tudi njune “stourne debate o glasbi na neskončno dolgih letih in potovanjih”. Oba sogovorca sta izpostavila tudi Bizzyjevo prijetno osebnost in prijateljski odnos, ki sta ga imela z glasbenikom.

Damjan Bizilj pa je sodeloval tudi z eno najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenih skupin Laibach. Kot so spomnili na Twitterju, je bil glavni avtor skladbe Antisemitism, s skupino pa je delal tudi na številnih drugih projektih. Predstavnik skupine Ivan Novak je za N1 povedal, da so z Biziljem sodelovali dalj časa. “Bil je izvrsten DJ,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje