Upanje, ki ga prinaša pomoč iz zraka: policisti v tednu dni evakuirali 286 ljudi

Slovenija 12. Avg 202319:17 0 komentarjev
Notranjost helikopterja
Letalska policijska enota

Slovenski policisti so v dobrem tednu s tremi helikopterji opravili reševanje in evakuacijo 286 prebivalcev na kritičnih območjih in izvedli prevoz še 42 oseb. Posadke helikopterjev Slovenske vojske so na varno prepeljale okoli 400 ljudi.

Od začetka poplav so bile oči javnosti pogosto uprte v nebo. Ne le zaradi skrbi pred močnim deževjem, ki se nekaj dni kar ni in ni ustavilo, temveč tudi zaradi upanja, ki ga je prinašala pomoč iz zraka. Slovenski policisti so v dobrem tednu s tremi helikopterji rešili skoraj tristo prebivalcev in prepeljali več ton najnujnejšega materiala za pomoč ljudem. Pri tem so nam pomagali tudi gorski reševalci.

Letalska policijska enota je od petka, ko so se poplave začele, do minulega četrtka opravila reševanje in evakuacijo 286 prebivalcev na kritičnih območjih ter izvedla prevoz še 42 oseb, ki so se ukvarjale z reševanjem in obvladovanjem posledic poplav, med njimi gorske reševalce, tehnično osebje, komunalne delavce za spremljanje stanja vodotokov, geologe, člane civilne zaščite, gasilce in druge.

Rešenih je bilo tudi 10 živali. Poleg reševanj in evakuacij je bilo na poplavljena območja prepeljanega še za okoli 13 ton materiala oziroma hrane, vode, goriva, agregatov, zdravil in drugih nujnih potrebščin. Letalska enota pa je opravljala tudi observacijo poplavljenih območjih in zavarovanje podatkov, ki jih pristojne službe potrebujejo za nujne analize stanja na terenu.

Pri svojem delu so policisti uporabljali helikopterje tipa AW169, EC135 in A109E. V zraku so bili tudi po trije helikopterji policije hkrati.

Slovenska vojska na varno prepeljala okoli 400 ljudi

Posadke helikopterjev Slovenske vojske so v enem tednu naletele 155 ur in na varno prepeljale okoli 400 ljudi. V nedostopne predele so prepeljali 125 ton tovora in pomagali pri reševanju ujetih živali.

Posadke tujih helikopterjev so naletele 99 ur in na varno prepeljale 300 potnikov ter 136 ton tovora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!