Upokojenci bodo danes prejeli višje pokojnine

Slovenija 30. Nov 202206:37 12 komentarjev
upokojenci
PROFIMEDIA

Upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil bodo danes na svoje račune prejeli za 4,5 odstotka višje pokojnine oz. nadomestila. Vlada se je za ta ukrep odločila z namenom, da jim pomaga v času draginje.

Po mnenju vlade je do redne februarske uskladitve pokojnin še daleč, zato se je odločila, da je nekoliko višje že izplačilo prejemkov za november in december. Višja bodo vsa invalidska nadomestila, razen dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Upokojenec s pokojnino v višini 600 evrov bo prejel 27 evrov višjo pokojnino, torej skupno 627 evrov. Finančne posledice ukrepa za višje pokojnine v novembru in decembru so ocenjene na približno 22 milijonov evrov mesečno. Sredstva za izplačilo bo zagotovil državni proračun in torej ne gredo iz pokojninske blagajne.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda 629.711. Starostnih upokojencev je 473.288, invalidskih pa 70.881.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje