Dobra novica za upokojence: ugodnost ostaja

Slovenija 15. Jun 202313:16 > 13:21 1 komentar
Javni potniški promet, avtobus, avtobusna postaja
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je za dodatno leto podaljšalo veljavnost brezplačnih subvencioniranih vozovnic za upokojence, starejše od 65 let, imetnike evropske kartice ugodnosti in vojne veterane.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je sprejelo sklep o podaljšanju veljavnosti subvencioniranih vozovnic za brezplačen prevoz, s katerim se avtomatsko podaljšuje veljavnost vozovnic za upokojence, starejše od 65 let, imetnike evropske kartice ugodnosti in vojne veterane. Veljavnost vozovnic se je podaljšala za eno leto.

Julija letos poteče veljavnost subvencioniranih vozovnic upravičencem, ki jim je infrastrukturno ministrstvo lani avtomatsko podaljšalo veljavnost vlog in vozovnic. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki po vladnem prestrukturiranju ureja področje javnega potniškega prometa, je zdaj sprejelo sklep, da se vozovnice za brezplačen prevoz avtomatsko podaljšajo za eno leto.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu, bodo julija v uradnih evidencah preverili upravičenost ter upravičencem avtomatsko podaljšali pravico do subvencioniranega brezplačnega prevoza.

Po preverbi podatkov se bo vloga sistemsko podaljšala za eno leto in na kartice upravičencev se bo avtomatsko naložila nova vozovnica. Postopek se bo izvedel v sistemu Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) in bo za upravičence brezplačen, so še pojasnili.

Zaradi brezplačnega prevoza nevzdržna gneča na avtobusih

Brezplačna subvencionirana vozovnica udeležencem medkrajevnega potniškega prometa povzroča nemalo težav. Naval na avtobuse, zlasti tiste, ki peljejo na morje in na Bled, je namreč včasih tako velik, da morajo vozniki upokojencem, dijakom, študentom in drugim, ki hočejo na avtobus, povedati, da jih bo nekaj pač moralo počakati naslednjega. Zaradi upokojencev, ki se s svojo brezplačno vozovnico za konec tedna odpravijo na izlet, na avtobusih pogosto zmanjka prostora za dijake, študente in zaposlene, ki ob petkih ali nedeljah potujejo iz večjih mest nazaj domov in obratno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje