”Upokojenci se počutijo pozabljene, na ulicah so primorani zbirati podpise”

Slovenija 25. Maj 202313:06 0 komentarjev

SDS je za petek predlagala sklic izredne seje državnega zbora (DZ), na kateri bodo vladi predlagali priporočila za izboljšanje položaja upokojencev. Med drugim predlagajo, da vlada začne uresničevati svoje koalicijske zaveze ter sledi sklepu Zpiza in pokojnine uskladi za 3,5 odstotka. "V poslanski skupini SDS vladni koaliciji s temi priporočili ponujamo roko sodelovanja in upamo, da bo tokrat pri tako pomembnih odločitvah prevladal razum in ne politično preigravanje," je dejala poslanka Karmen Furman, ki je upokojencem še sporočila, da jih opozicija sliši.

Po uradnih statističnih podatkih v Sloveniji živi pod pragom revščine že dobrih 12 odstotkov prebivalcev, od tega pa je kar 39 odstotkov upokojencev, je na današnji novinarski konferenci v državnem zboru (DZ) navedla poslanka SDS Karmen Furman. Po njenem mnenju je predvsem skrb vzbujajoč podatek, da ima kar 46 odstotkov od skupno 633.000 upokojencev, ki so v letošnjem aprilu prejeli starostno, delno invalidsko, družinsko ali vdovsko pokojnino, to nižjo od 800 evrov, pri čemer je prag tveganja revščine trenutno 827 evrov.

Glede na koalicijske zaveze bi morali upokojenci za 40 let delovne dobe prejemati pokojnino najmanj v višini 910 evrov, ta pa trenutno znaša 687 evrov. Pokojnine so se redno uskladile zgolj za 5,2 odstotka, na drugi strani pa socialni transferji za 10 odstotkov. “Ob takšni vladni politiki se upokojenci zato upravičeno počutijo nevredne in pozabljene, v stiskah so na ulici primorani zbirati podpise za to, kar so si v resnici s svojim delom in vplačili v pokojninsko blagajno zaslužili,” je dejala.

Zato so v SDS za petek predlagali sklic izredne seje DZ o položaju upokojencev in oblikovali priporočila vladi. Med drugim vladi priporočajo, naj začne uresničevati koalicijske obljube in zaveze do upokojencev, naj sledijo sklepu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), da vlada realizira 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno eno odstotno uskladitev za tiste, ki so se upokojili do leta 2011.

Do 30. junija pa naj pripravijo zakonski predlog, ki bo podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1500 evrov. Do 1. julija naj se odpravi zakonski pogoj za pridobitev varstvenega dodatka, in sicer, da se odpravi obvezna izjava o premoženju otroka, ki potrjuje, da ne more preživljati staršev, hkrati pa naj se do istega datuma pripravi spremembe, da bodo vdovske pokojnine izplačane vsaj v višini zneska zagotovljene pokojnine.

“V poslanski skupini SDS vladni koaliciji s temi priporočili zato ponujamo roko sodelovanja in upamo, da bo tokrat pri tako pomembnih odločitvah prevladal razum in ne politično preigravanje,” je izpostavila Furman. Včeraj so s strani predsednika vlade Roberta Goloba sicer prišle nove obljube upokojencem, je spomnila. “Precej očitno je, da jih brez tega našega sklica seje in priporočil sploh ne bi bilo,” je izpostavila. Vlada jih namreč ob načrtovanju rebalansa proračuna ni predvidela, saj do včeraj ni bilo na proračun vloženega nobenega dopolnila. “In je to prišlo skozi zadnja vrata,” je dejala.

Napovedana uskladitev za 1,8 odstotka po njenih besedah pomeni le med 12 do 13 evrov dodatka k pokojnini. Dodala pa je, da bodo v SDS predloge, ki izboljšujejo položaj prebivalstva, vedno podpirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!