Uradno: Šefic odgovoren za obnovo, Pipenbaher koordinator posvetovalnega telesa

Slovenija 17. Avg 202315:53 3 komentarji
Boštjan Šefic
Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic je vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih. (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Po pričakovanjih je vlada za novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade imenovala Boštjana Šefica. Ta bo tako odgovoren za obnovo prizadetih krajev, cest in domov po katastrofalnih poplavah, ki so Slovenijo prizadele v začetku avgusta. Posvetovalno telo, ki bo vladi svetovalo o obnovi, pa bo koordiniral priznani inženir Marjan Pipenbaher.

Vlada je za novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za obnovo po katastrofalnih poplavah, imenovala Boštjana Šefica.

Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, se bo vlada obnove po poplavah lotila v treh nivojih. Prvi nivo bo na strateški ravni predstavljalo posvetovalno telo, ki ga bo koordiniral priznani inženir Marjan Pipenbaher. Med drugim je bil glavni projektant mostu na hrvaški polotok Pelješac. V posvetovalnem telesu bodo sodelovali strokovnjaki s področja gradbeništva, hidrologije, geologije.

Po besedah ministrice Ajanović Hovnik bo sanacija po katastrofalnih poplavah dolgotrajen proces. “Kar bomo postavili, bo moralo zdržati več desetletij. Zato je smiselno, da v sanacijo vključimo vse znanje, ki ga ta država ima in premore.” Posvetovalno telo bo oblikovalo rešitve, ukrepe, predloge in izhodišča, do katerih se bo vlada nato opredelila ali jih bo upoštevala.

Drugi nivo obnove bo medresorski nivo. Kot je pojasnila Ajanović Hovnik, številni ukrepi o obnovi in sanaciji zadevajo več organov, ki jih je treba usklajevati in koordinirati, da bodo delovali enotno in hkratno. Prav to bo delo novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boštjana Šefica, ki bo imel po besedah ministrice za javno upravo dostop do vseh ministrskih resorjev. “Državni sekretar bo tako lahko določil prioriteto ukrepov, da bosta pomoč in sanacija dosegli svoj namen,” je pojasnila.

Tretji nivo bodo predstavljale tehnične pisarne, ki bodo po besedah Sanje Ajanović Hovnik predstavljale najbolj operativno raven obnove, saj bodo na samem terenu občinam, posameznikom in gospodarstvu pomagale pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, pri gradnji in obnovi obstoječih prizadetih objektov ter tudi za novogradnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje