Minister Brežan: Predhodna ocena škode po ujmi bo pripravljena do 1. septembra

Slovenija 16. Avg 202311:46 3 komentarji
vlada, občine, poplave
Vlada RS (Twitter)

Predstavniki vlade so se ponovno srečali s predstavniki občinskih združenj, spregovorili so o dosedanjem poteku intervencijskih del na območjih, ki so jih prizadele nedavne poplave, ter o nadaljnjih ukrepih. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je po sestanku poudaril, da bo predhodna ocena škode na območjih, ki jih je prizadela nedavna ujma, pripravljena do 1. septembra. Na podlagi te ocene bodo pripravili predhodni program odprave posledic, za katerega država občinam zagotavlja 40 odstotkov predplačil.

Premier Robert Golob se je po enem tednu ponovno srečal s predstavniki Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Spregovorili so o dosedanjem poteku intervencijskih in sanacijskih del na prizadetih območjih ter se pogovorili o novih predlogih in potrebah.

Na srečanju so sodelovali tudi predstavnika Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas, ministri ter drugi predstavniki pristojnih resorjev.

Predloge prihodnjih ukrepov države bo sicer vlada po Golobovih napovedih obravnavala na četrtkovi seji. Golob je ob tem občine pozval k čimprejšnjemu popisu škode, na podlagi katerega jim lahko država izplača sredstva. Nekatere najbolj prizadete občine bodo popis začele že danes.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je dejal, da je bil današnji sestanek konstruktiven in da že poteka udejanjanje zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je bil prejšnji teden sprejet v državnem zboru. Ob tem je bil na ministrstvu za naravne vire in prostor že organiziran sestanek na temo predhodne ocene škode, ki so jo povzročile nedavne katastrofalne poplave.

Po ministrovih besedah bo ocena škode pripravljena do prvega septembra, na podlagi te ocene pa bo pripravljen tudi program odprave posledic, prek katerega bo država zagotovila 40 odstotkov predplačil vsem občinam.

“Na terenu poteka odprava posledic, na vodotokih se ukvarjamo z zagotavljanjem njihovih pretokov, saj jesen po navadi prinese njihovo povečanje in poplave. Na vodotokih potekajo tudi interventni ukrepi zagotavljanja stabilnosti tal, kjer je to potrebno zaradi varovanja infrastrukture,” je pojasnil Brežan.

V okviru sanacije po poplavah bodo ustanovljene tudi tako imenovane tehnične pisarne na terenu, ki bodo občinam, posameznikom in gospodarstvu pomagale pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, pri gradnji in obnovi obstoječih prizadetih objektov ter tudi za novogradnje.

Da bo popis škode precejšen izziv, je poudaril tudi Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije. “Običajno je šlo za škodo predvsem na kmetijskih površinah, tokrat pa se soočamo s specifiko, saj je ogromno škode na objektih. Morali bomo dobiti strokovnjake, ki bodo lahko korektno popisali nastalo škodo,” je dejal.

Na terenu poteka popis škode

Generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je pojasnil, da na terenu še vedno potekajo bolj ali manj intenzivna dela za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje, se pa razmere po enajstih dnevih ponekod že zelo umirjajo in gredo v zaključno fazo, ponekod pa so razmere še vedno zelo aktivne.

Na današnjem sestanku so se po Behinovih besedah pogovarjali tudi o tem, koliko časa naj bo še odprt državni načrt o delovanju ob poplavah. Behin je poudaril, da se načrt še ne bo zaključil v naslednjih nekaj dneh, vendar da bo počasi treba preiti v organizirani sanacijski del po poplavah.

Behin je dodal, da na terenu že poteka popis škode v ustrezne dokumente, saj mora vlada čim prej priti do ustreznih podatkov, poteka pa tudi že popis intervencijskih stroškov, ki so nastali v zadnjem mesecu, ko je bila naša država izpostavljena številnim vremenskim ujmam.

Velik izziv bo iskanje nadomestnih zemljišč

Po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Vladimirja Prebiliča se je med nedavno ujmo pokazalo, da občinam primanjkuje primerne tehnologije, zato so se občine med seboj organizirale, da si pomagajo. Kot primer je navedel, da so občine mobilizirale svoje zaposlene iz javnih gospodarskih služb in jih ponudile kot pomoč nekaterim drugim občinam.

“Potrebna bo asistenca določenim občinam pri popisu škode. V petek se z vsemi župani dobimo na videoklicu, kjer bomo te stvari definirali, torej koliko, kdo in kam bomo poslali te popisovalce. Pomembno je, da čim prej dobimo te številke in lahko zaprosim za sredstva. Prepričan sem, da bomo v svojih občinskih upravah našli ljudi, ki jih bomo pravočasno opremili z znanjem in potem tudi poslali na teren, da bo delo čim bolje opravljeno,” je poudaril Prebilič.

Ob tem je izrazil skrb, da bo velik izziv predstavljalo predvsem iskanje nadomestnih zemljišč za nadomestne gradnje.

Po besedah predsednika Združenja mestnih občin Slovenije Tilna Kluglerja bo treba nadomestna zemljišča za nadomestno gradnjo zagotoviti čim hitreje, saj ljudje trenutno živijo pri sorodnikih, sosedih ali drugih oblikah nastanitve. Poudaril je, da težav, v katerih so se znašli ljudje z rednimi postopki prostorske zakonodaje, ne bo mogoče v kratkem času rešiti. Po njegovem mnenju bo morala država v prihodnosti v proračunih več sredstev nameniti preventivi, saj se lahko podobni dogodki oziroma naravne nesreče še ponovijo.

Na srečanju s predstavniki občin minulo sredo je premier Robert Golob napovedal, da se bo država obvezala in pokrila vse intervencijske stroške, hkrati pa bo povečala tudi delež predplačil občinam za sanacije na 40 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje