Svet URI Soča izglasoval razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža

Slovenija 11. Apr 202418:51 > 21:21 1 komentar
Zvone Čadež
Foto: spletna stran SDS

Svet Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je na seji izglasoval razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža. Razloge za njegovo razrešitev bodo pojasnili, ko bo k sklepu sveta soglasje podala vlada. To naj bi bilo predvidoma naslednji teden.

Če bo vlada sklep sveta potrdila, bo mandat Zvoneta Čadeža zaključen. Pliberšek je pojasnil, da bodo na URI Soča v tem primeru imenovali vršilca dolžnosti direktorja. Izbrali ga bodo med osebjem na zavodu, saj jim je “pomembna kontinuiteta in umiritev razmer”. Takoj, ko bo mogoče, pa bo svet zavoda objavil razpis za novega direktorja.

Čadež je v izjavi za medije po razpravi na seji dejal, da ga bo svet razrešil predvsem zaradi poslovanja zavoda. Meni, da so očitki sveta neupravičeni in posledica “politične čistke”, saj je član stranke SDS.

Pojasnil je, da je izguba zavoda v lanskem letu v višini približno 902.000 evrov posledica energetske sanacije. Pred tem je v izjavi za svet zapisal, da je poslovanje tudi posledica izpada samoplačniških dejavnosti in povečevanja mase plač za zaposlene.

Čadež je še napovedal, da bodo vložili tožbo na upravno sodišče, s katero želijo, da se izvršitev odločbe zadrži. Poleg tega je napovedal vložitev tožbe na delovno sodišče.

Predsednik sveta zavoda Tomaž Pliberšek je na vprašanje, ali so Čadeža razrešili iz političnih razlogov, odgovoril: “Podatek, ki ga navajate, je dejansko popolnoma irelevanten.” Poudaril je, da deluje skladno s poslovnikom URI Soča in dodal, da je tožba pravica Čadeža. Poleg poslovnih izgub naj bi bil med razlogi za glasovanje o razrešitvi še mobing in očitki, da Čadež dela ni opravljal po predpisih. Prav tako naj bi malomarno opravljal svoje dolžnosti, zaradi česar so po navedbah sveta nastale hujše motnje pri delovanju zavoda.

Čadež je vse očitke zavrnil rekoč, da so neresnični in navidezni. “Namenjeni so temu, da me svet zavoda po spremembi njegove sestave za vsako ceno z navajanjem navideznih razlogov predčasno razreši, čeprav za to ne obstajajo resni in utemeljeni razlogi,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje