Urbanija Veselinoviča poziva k prenehanju izvajanja pritiskov

Slovenija 16. Jun 202115:08 > 17. Jun 2021 00:57 2 komentarja
Uroš Urbanija
BOBO

Uroš Urbanija (Ukom) od direktorja STA Bojana Veselinoviča zahteva, naj preneha izvajati pritiske na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev. Veselinovič zadnji dopis vidi kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep. Največji pritisk, in sicer na zaposlene in avtonomijo novinarjev, izvaja prav Urbanija, je zapisal v odzivu.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je na direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča naslovil zahtevo za prenehanje izvajanja pritiskov na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev. Kot so zapisali na Ukom spletni strani, Veselinovič “od državnega organa in njenih uslužbencev zahteva davkoplačevalski denar mimo vseh zakonsko določenih pravil.”

“S svojimi zavajajočimi izjavami o poseganju v svobodo medijev in s tem ustvarjenimi pritiski direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov, ki veljajo v Sloveniji,” so napisali v sporočilu vladnega urada za komuniciranje.

Dodali so, da medijski nastopi in javni pritisk direktorja Slovenske tiskovne agencije predstavljajo tudi posredno grožnjo in izsiljevanje javnih uslužbencev. Ti so namreč dolžni svoje delo opravljati zakonito, neodvisno in v skladu s pravnim redom.

Veselinovič: Največji pritisk izvaja prav Urbanija

“Naravnost sprevrženo je, da direktor Ukoma govori o mojih medijskih pritiskih in zlorabi podjetja STA. Kajti največji pritisk na zaposlene in avtonomijo dela agencijskih novinarjev izvaja prav on, saj je STA že 167 dni brez sredstev za javno službo, ki ležijo na računu Ukoma,” je v odzivu zapisal Veselinovič.

Bojan Veselinovič STA
BOBO

Prav tako je po njegovih besedah daleč od resnice, da bi STA zahtevala denar mimo zakonsko določenih pravil, saj prav te ustanovitelju nalagajo, da mora zagotoviti sredstva za delovanje agencije.

Po njegovih navedbah je za lase privlečena tudi trditev, da kot direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov. “To počne tisti, ki kljub jasnim zakonskim predpisom ogroža socialno varnost zaposlenih in delovanje STA,” ocenjuje Veselinovič.

Urbanija pa od Veselinoviča pričakuje tudi opravičilo za izjavo, izrečeno v oddaji Tarča na RTV SLO. V začetku maja je Veselinovič namreč izjavo Urbanije označil za laž in manipulacijo.

Direktor Ukom je takrat dejal, da “poslanci lahko govorijo, kar hočejo, in imajo za to vse pravice, pa še plačani so med drugim za to, a to ne more argument za to, da objavimo tekst, v katerem piše, da je ta in ta nekaj dejal. To je vtikanje v konkretno uredniško delo na Slovenski tiskovni agenciji, ki ga direktor Veselinovič izvaja in ga nikoli ne bi smel izvajati. In to je nesprejemljivo.”

Direktor STA se je na to odzval in celotno izjavo Urbanije označil za laž. Kasneje je na seji komisije za nadzor javnih financ DZ Veselinovič javno priznal, da se je v oddaji Tarča zlagal in potrdil navedbe, ki jih je izrekel Urbanija.

Glede izrečenega v televizijski oddaji Tarča  direktor STA Urbaniji odgovarja, da ne bo podal umika izjav ali se komurkoli opravičil. Ob tem je spomnil na zanj žaljivi tvit, ki ga je isti dan objavil Urbanija, ter da je prek pooblaščene odvetniške družbe Urbaniji posredoval zahtevek za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in opomin pred tožbo, v katerem je zahteval med drugim preklic določenih neresničnih objav in opravičilo, na katerega pa do danes ni prejel vsebinskega odgovora.

“Tudi zato tokratni dopis direktorja Ukoma štejem kot dodaten pritisk in kot povračilni ukrep, zaradi česar na podlagi neutemeljenih očitkov glede mojega ravnanja in mojih izjav, ki ne kršijo nobene osebnostne pravice nikogar, ne bom podal umika mojih izjav ali se komurkoli opravičil,” je še zapisal Veselinovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje