Urška Klakočar Zupančič na Švedskem: državi delita podobne poglede

Slovenija 14. Nov 202320:06 3 komentarji
Urška Klakočar Zupančič
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in njeno delegacijo je danes v okviru dvodnevnega obiska na Švedskem sprejel predsednik riksdaga Andreas Norlen. V pogovoru se mu je Klakočar Zupančič med drugim zahvalila za švedsko donacijo po avgustovskih poplavah ter se zavzela za krepitev političnega dialoga in dvostranskega sodelovanja.

Predsednica državnega zbora Urško Klakočar Zupančič je pozdravila dobre in prijateljske odnose med državama ter konstruktivno sodelovanje v okviru EU, Združenih narodov in drugih multilateralnih organizacij. Švedski se je zahvalila za pomoč po avgustovskih poplavah, ko so v Stockholmu prek mehanizma civilne zaščite EU Sloveniji namenili tri mostove, so sporočili iz DZ.

Z Andreasom Norlenom sta se strinjala, da državi delita podobne poglede na številna mednarodna vprašanja, kot so človekove pravice, pravna država in zeleni prehod, vključno s podnebnimi spremembami in krožnim gospodarstvom.

Klakočar Zupančič je sogovorniku izpostavila pomen parlamentarne diplomacije ter izrazila pričakovanje, da se bodo odnosi med parlamentoma in njunimi delovnimi telesi še okrepili. V luči tega je poudarila, da je bila v tem parlamentarnem mandatu ponovno ustanovljena skupina prijateljstva s Švedsko.

Beseda tudi o vstopu Švedske v Nato

Z gostiteljem sta spregovorila tudi o vstopu Švedske v Nato. Po besedah predsednice DZ je bila Slovenija med prvimi državami, ki so ratificirale švedski pristopni protokol, Stockholm pa bo na poti v zavezništvo podpirala tudi v prihodnje. Nekaj besed sta namenila tudi Zahodnemu Balkanu, pri čemer je Klakočar Zupančič poudarila, da Slovenija odločno podpira vseh mehanizme in pobude, ki bi države te regije približali EU.

“V trenutnem geopolitičnem okolju je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da smo prisotni in da imamo največji vpliv na Zahodnem Balkanu,” je dejala. Z Norlenom sta se glede vprašanja migracij tudi strinjala, da je treba nadaljevati usklajen odziv EU in okrepiti zunanjo razsežnost migracij.

Predsednica DZ se bo z delegacijo v okviru obiska sestala še s švedskim zunanjim ministrom Tobiasom Billströmom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje