Prva med enakimi: O sovražnem govoru se bomo pogovorili tudi v parlamentu

Urška Klakočar Zupančič
Luka Dakskobler/BOBO

"Pozivam vse, še posebej pa poslanke in poslance, naj bodo spoštljivi in naj se ne izražajo z besedami, ki pri drugih vzbujajo močna negativna čustva," dan po fizičnem napadu na poslanca SDS Branka Grimsa, verbalnem nasilju nad še enim poslancem pred državnim državnim zborom in tri dni po fizičnem napadu na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, za N1 pravi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. In napoveduje: "O sovražnem govoru se bomo pred javnostjo pogovorili tudi s poslanci."

Eno od vprašanj, ki jih je sprožil petkov fizični napad na poslanca SDS Branka Grimsa, ko je odhajal iz državnega zbora proti garaži, je tudi, ali bo policija ponovno okrepila varovanje državnega zbora, kakršno je bilo pred dobrim letom, ko so nasprotniki koronskih ukrepov pred parlamentom zmerjali, verbalno napadali in pljuvali več poslancev, ko so ti prihajali v službo ali odhajali iz nje. Jožef Horvat (NSi) je tedaj povedal, da so ga obkolili, mu grozili in mu pljunili v obraz. Ni bil edini.

Da se z vodstvom državnega zbora tudi zdaj dogovarjajo o morebitnih dodatnih ukrepih za zagotavljanje varnosti poslancev, so potrdili tudi ljubljanski policisti, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa za N1 pravi, da se bodo o tem v naslednjih dneh v parlamentu zagotovo pogovarjali tudi z vodji poslanskih skupin.

Verjetno bo interesa za okrepljeno varovanje še toliko več, saj je policija zdaj razkrila tudi, da se v petek pred poslopjem parlamenta ni zgodil samo fizični napad na Branka Grimsa, ampak prav v času napada na Grimsa tudi verbalno nasilje nad še enim poslancem, kjer so pa so napadalca identificirali takoj in na licu mesta. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za še enega poslanca SDS.

Branko Grims
N1

“Ostro obsojam vsako nasilje. Fizično, psihično, verbalno nad komerkoli,” za N1 pravi prva med enakimi Urška Klakočar Zupančič. In nadaljuje: “Se pa zelo dobro zavedam, da k takšnemu ozračju, kot ga imamo v državi, prispeva sovražni govor, ki ga spodbujajo portali s sovražno uredniško politiko, to pa se potem odrazi na družbenih omrežjih in na koncu tudi na ulici. Tudi v državnem zboru imamo sovražni govor. Zato pozivam vse poslanke in poslance, naj bodo spoštljivi, naj se ne izražajo z besedami, ki lahko vzbujajo močna negativna čustva, saj menim, da smo vsi dovolj zreli, da se zavedamo posledic. Pozivam jih tudi, naj bodo spoštljivi do manjšin in marginaliziranih skupin. Želim si, da bi besede gradile, ne pa razdirale. Kritika, tudi ostra, je dobrodošla, celo potrebna je, a izražena naj bo dostojno, spoštljivo, brez laži in sovraštva.”

Ob tem spomni, kot je povedala tudi v nedavnem intervjuju za N1, da se je na seji kolegija predsednice državnega zbora poslancu SDS Andreju Hoiviku, ki je nadomeščal vodjo poslanske skupine SDS, zahvalila za sicer ostro kritiko, ki pa je bila izrečena na zelo spoštljiv način.

Za zdaj se, kot pravi, naslanja predvsem na tako imenovani pozitivni pristop in opozorila, a ne skriva, da v njenem kabinetu že pregledujejo, kako se s sovražnim govorom v poslanskih vrstah spopadajo drugi evropski parlamenti. “Različne ukrepe poznajo. Od začasne prepovedi obiskovanja sej pa vse tja do denarnih glob,” pravi. Na vprašanje, ali bo skušala uvesti sankcije v slovenskem parlamentu tudi ona, odgovarja, da je o tem še prezgodaj govoriti in da zaenkrat prakso drugih parlamentov še proučujejo.

Še prej bo, kot kaže, poskusila poslance s skupno izjavo ali celo z deklaracijo zavezati, da bodo komunicirali spoštljivo in da se bodo sovražnemu govoru odpovedali. “Torej, najmanj, kar je, je to, da bomo imeli v parlamentu razpravo o sovražnem govoru. In to javno,” za N1 še pravi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.