Velika podpora Ursuli von der Leyen, stranke slovenske desnice pa razdeljene

Slovenija 07. Mar 202407:53 > 12:51 23 komentarjev
Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Evropska ljudska stranka je na kongresu v Bukarešti z veliko večino odločila, da jo bo junija na evropskih volitvah kot vodilna kandidatka zastopala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Podprla jo je tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki zastopa NSi. Kaj pa SDS in SLS?

Evropska ljudska stranka, ki je že od leta 1999 najmočnejša politična sila v Evropskem parlamentu, je danes na kongresu v Bukarešti potrdila predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen za vodilno kandidatko stranke na junijskih evropskih volitvah. Podporo na tajnem glasovanju ji je namenilo 400 delegatov, 89 jih je bilo proti, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz EPP.

Med tremi strankami iz Slovenije, ki so del te največje evropske politične družine, je von der Leyen podprla NSi. Evropska poslanka Ljudmila Novak je podporo sporočila prek družbenega omrežja X. Da je ne bodo podprli, pa so pred glasovanjem potrdili v SDS in SLS.

Kot smo na N1 že poročali, von den Leyen nima podpore SDS zaradi politike zelenega prehoda, migracijske politike in vladavine prava, kjer je bilo po mnenju Romane Tomc veliko dvojnih pravil, tudi na primeru Slovenije.

Potrditev von der Leyen sicer ni bila vprašljiva, ima namreč zelo močno podporo znotraj EPP, med drugim v najmočnejših in najštevilčnejših delegacijah na čelu z nemško Krščansko-demokratsko unijo (CDU), ki jo je tudi predlagala za spitzenkandidatko – EPP se glede na javnomnenjske raziskave obeta zmaga na evropskih volitvah. Obenem von der Leyen ni imela protikandidata.

Kongresa se udeležujejo predstavniki približno 80 strank iz 44 držav, med drugim tudi delegacije vseh treh strank iz Slovenije na čelu s predsedniki Janezom Janšo (SDS), Matejem Toninom (NSi) in Markom Balažicem (SLS).

Med voditelji članic EU se kongresa udeležujejo premierji Poljske, Hrvaške, Avstrije, Luksemburga, Grčije, Švedske, Irske in Finske.

Bo SDS zapustila Evropsko ljudsko stranko?

Med vidnimi člani SDS je po informacijah N1 sicer že precej razširjeno prepričanje, da SDS v Evropski ljudski stranki nima več kaj iskati v primeru, da EPP ponovno zmaga na evropskih volitvah, Evropsko komisijo pa spet sestavi s socialisti (in liberalci).

Nekateri viri v Bruslju že napovedujejo, da bi v tem primeru SDS lahko prestopila v skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki jo vodi italijanska premierka Giorgia Meloni, poleg njene stranke Bratje Italije pa so del te desne, blago evroskeptične politične skupine tudi poljska stranka Zakon in pravičnost, ODS češkega premierja Petra Fiale, skrajno desni Švedski demokrati in Vox iz Španije.

Skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) se bo pridružila tudi madžarska vladajoča stranka Fidesz Viktorja Orbana, ki je sredi tega mandata zapustila EPP, da bi preprečila izključitev.

Von der Leyen: V čast mi je služiti Evropski uniji

Ursula von der Leyen se je v nagovoru pred glasovanjem zahvalila svojim strankarskim kolegom za zaupanje in podporo ter dejala, da ji je v največjo čast služiti Evropski uniji.

“Naša miroljubna in združena Evropa je pred izzivi kot še nikoli doslej. S strani populistov, nacionalistov, demagogov. Naj gre za skrajno desnico ali skrajno levico,” je dejala von der Leyen v svojem govoru na kongresu. “Njihov cilj je enak: hočejo poteptati naše vrednote in uničiti našo Evropo. In mi, EPP, tega ne bomo nikoli dovolili,” je zatrdila Nemka.

EPP je v sredo na kongresu v Bukarešti sprejela tudi svoj volilni program, v katerem se je zavzela za varno Evropo in krepitev obrambnih zmogljivosti EU v koordinaciji z zvezo Nato. Napovedala je tudi zavzemanje za interese kmetov, malih in srednje velikih podjetij ter nadaljnjo podporo Ukrajine.

Glavno sporočilo programa EPP pred junijskimi evropskimi volitvami je Evropa kot varen kraj za življenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje