Vrh EPP kritičen do dogajanja v Sloveniji: “Priča smo razkroju vladavine prava”

Svet 30. Jun 202308:36 > 11:25 22 komentarjev
Manfred Weber
PROFIMEDIA

Pred vrhom EU je predsednik EPP Manfred Weber gostil srečanje za voditelje članic Evropske ljudske stranke. Voditelji so bili kritični do političnega dogajanja v Sloveniji, kjer se po njihovih besedah dogaja razkroj vladavine prave.

Voditelji članic Evropske ljudske stranke (EPP) so bili v četrtek v Bruslju kritični do političnega dogajanja v Sloveniji, kjer se po njihovih besedah dogaja razkroj vladavine prave in političen prevzem medijev.

“Priča smo razkroju vladavine prava in političnemu prevzemu medijev v Sloveniji, kjer je levičarska vlada z zakonom po nujnem postopku in izvajanjem nesprejemljivega pritiska na ustavno sodišče dejansko prevzela popoln nadzor nad nacionalno javno radiotelevizijo RTV,” so zbrani zapisali v izjavi po srečanju.

Slovenski premier Robert Golob, ki se udeležuje vrha EU v Bruslju, je v odzivu na izjavo voditeljev članic EPP komentiral, da “včasih nekatere politične grupacije, sploh bolj konservativne, živijo v preteklosti”. “Ta izjava je bila zelo na mestu pred 15 meseci, pa so mogoče zamudili takrat priložnost, da jo dajo,” je dejal v izjavi za slovenske dopisnike.

Na izjavo EPP so se odzvali tudi v politični skupini Evropskega parlamenta Renew Europe, katere članica je tudi Gibanje Svoboda. Skupina Renew je prek Twitterja obtožbe na račun slovenske vlade označile za absurdne. “EPP je bil tiho, ko je njihova lastna članica spodkopavala vladavino prava v Sloveniji, zdaj pa obtožuje slovensko vlado na podlagi informacij, ki očitno prihajajo iz te iste stranke,” so še sporočili iz skupine liberalcev.

Na srečanju pred vrhom EU, ki ga je gostil predsednik EPP Manfred Weber, so bili med drugim prisotni voditelji držav iz strank članic EPP, pa tudi vodje strank, ki so trenutno v opoziciji, med njimi vodja SDS Janez Janša.

Izmed voditeljev držav članic EU so se vrha EPP udeležili avstrijski kancler Karl Nehammer, hrvaški premier Andrej Plenković, grški premier Kiriakos Micotakis pa tudi premierji Cipra, Latvije, Švedske, Finske in Irske.

Na srečanju sta bili še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Voditelji so v izjavi med drugim omenili volilne uspehe, ki so jih v zadnjih tednih in mesecih njihovi člani dosegali na nacionalnih volitvah. Izpostavili so njihovo zmago na Finskem, v Bolgariji, Grčiji, pa tudi na lokalnih volitvah v Španiji in predsedniških v Latviji.

Kritični pa so bili še do dogajanja na Poljskem, zlasti glede nedavnega sprejema zakona o preiskavi ruskega vpliva, katerega namen naj bi bil dejansko utišati opozicijo pred jesenskimi volitvami. Izrazili so podporo milijonom Poljakom, ki protestirajo proti vladi, in svoji članici Državljanski platformi ter njenemu voditelju Donaldu Tusku “v njihovem boju za obnovitev demokracije in vladavine prava na Poljskem”.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje