Janša: Obisk Ukrajine ni odpovedan, je pa prestavljen

Slovenija 24. Feb 202208:30 > 01. Mar 2022 14:37

"Obisk ni odpovedan, je pa prestavljen," je o obisku v Ukrajini, dejal predsednik vlade Janez Janša. Slovenski premier bi moral v Ukrajino sicer odleteti danes.

Za danes načrtovan obisk predsednika vlade Janeza Janše v Ukrajini je prestavljen, ni pa odpovedan, je popoldan dejal slovenski premier. Dodal je, da sta takšen dogovor sklenila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. “Obisk je seveda zamaknjen naprej zaradi seje Evropskega sveta pa tudi zaradi tehničnih, komunikacijskih in varnostnih okoliščin. Zelo verjetno jutri ne bo možen, ni odpovedan, je pa prestavljen,” je pojasnil Janša.

Po naših informacijah so sicer vladni predstavniki, ki so v predhodnici premierjevega obiska, že v Ukrajini. V Kijevu je tudi še vedno slovensko diplomatsko osebje, njihovi družinski člani pa so se pred časom vrnili v Slovenijo. V načrtu je bilo, da bi Janša v Ukrajino letel s posebnim letalom Slovenske vojske. Pred Janševo izjavo je sicer minister za obrambo Matej Tonin v N1 STUDIO dejal, da srečanje uradno ni odpovedano.

Premier Janša bi po napovedih v Kijev odletel nocoj iz Bruslja po izrednem zasedanju voditeljev članic EU zaradi ukrajinske krize. V Kijevu se je nameraval srečati z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ob robu obiska je nameravala Slovenija v Ukrajino dostaviti tudi materialno pomoč v vrednosti 163 tisoč evrov. Šlo bi za spalne vreče, gumijaste škornje, dizelske generatorje, rokavice in higienske maske.

V Bruslju zasedanje voditeljev EU

Nocoj se premier Janša sicer mudi v Bruslju, kjer se je na izrednem zasedanju srečal z voditelji članic EU. Voditelji po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela razpravljajo o razvoju dogodkov, zavarovanju mednarodne ureditve na temelju skupnih pravil, soočanju z Rusijo in nadaljnji podpori Ukrajini.

Janša je sinoči s predstojniki različnih institucij na srečanju na sedežu vlade ocenil varnostna, zunanjepolitična in kibernetska tveganja za Slovenijo. Sodeč po objavi predsednika vlade so bili med drugim na tem sestanku direktor Sove Janez Stušek, državni sektar v kabinetu predsednika vlade Bojan PograjcŽan Mahnič, svetovalec za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Senčar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in njegov namestnik Roman Urbanč, prisoten je bil tudi predstavnik urada vlade za informacijsko varnost.

Preberite še: