Ustanovljena krovna zveza pacientov, prioriteta pa boljša dostopnost zdravstva

Slovenija 14. Jun 202214:21 > 14:24 0 komentarjev

Več kot 20 organizacij bolnikov meni, da bodo združene močnejše. Zato so danes ustanovile Zvezo organizacij pacientov Slovenije, za predsednico zveze pa izbrale predsednico združenja Spominčica Štefanijo Zlobec.

Zvezo organizacij pacientov Slovenije, ki združuje društva in združenja, bo vodila Štefanija Zlobec, predsednica Združenja Spominčica. “Poslanstvo Zveze bo, da se sliši glas bolnikov. Različna društva namreč ugotavljajo, da glas pacientov ni dovolj slišan,” je povedala in dodala, da bo glavna naloga Zveze ustvarjanje dialoga med bolniki in zaposlenimi v zdravstvu.

Zdaj so posamezna društva, ki delajo v korist pacientov, po njenih besedah razdrobljena, nimajo ne denarja ne prostorov za delo niti pravega sogovornika, na katerega bi se lahko obrnila s svojimi predlogi. V okviru zveze pa jim bo po njenem mnenju veliko lažje uresničevati naloge in cilje.

Za boljšo dostopnost zdravstva in večjo varnost bolnikov

Zveza si bo prizadevala za večjo kakovost in boljšo dostopnost zdravstvenih storitev, za večjo varnost pacientov in uvedbo novega sistema za upravljanje kakovosti zdravstvenih storitev in varnosti pacientov. Po mnenju zveze je treba skrajšati čakalne vrste in povečati enakopravnost pacientov, ki bi morali biti bolj osveščeni in opolnomočeni glede svojih pravic in dolžnosti.

Zveza se bo nadalje zavzemala za uvedbo nekrivdne odškodninske odgovornosti za škodo pacientom, za ureditev zakonske podpore pri delovanju pacientov in za digitalno preobrazbo zdravstva.

Pri svojem delu želi sodelovati z vsemi osrednjimi deležniki v zdravstvu, tako denimo z ministrstvom za zdravje, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Agencijo za zdravila in medicinske pripomočke. Napoveduje pa tudi, da se bo vključila v Evropski forum pacientov (EPF).

Slogan novonastale Zveze je Enoten glas pacientov. Kandidat za generalnega sekretarja Gregor Cuzak pravi, da morajo povezana društva seči v roko ostalim partnerjem in skupaj poiskati pot naprej.

Na ministrstvo naslovili pobudo za sprejem krovnega zakona

Zveza organizacij pacientov Slovenije bo na ministrstvo za zdravje naslovila pobudo za sprejem zakona, ki bo urejal delovanje združenj in organizacij. “Združenja in društva so v zadnjih 50 letih opravila ogromno dela. Zaradi njihovega delovanja so se zgodili številni premiki na področju zdravja, povečala se je dostopnost, pripomogli so k zgodnejšemu odkrivanju bolezni,” je rekel pravnik Franci Gerbec. Organizacije so nenadomestljive zlasti pri ozaveščanju državljanov in preventivi. A za svoje delovanje po besedah Gerbca potrebujejo bolj čvrst zakonodajni okvir. Pri predlogu so se zgledovali po avstrijski zakonodaji.

Na novinarski konferenci so predstavniki društev izpostavili še finančne in prostorske težava društev in organizacij, ki združujejo bolnike. Zato je eden izmed predlogov zakonske podlage tudi ureditev financiranja. Gerbec je predlagal, da bi iz proračuna za delovanje društev namenili en evro na vsakega prebivalca.

Zvezo je ustanovilo več kot 20 društev in združenj pacientov, med katerimi so poleg Spominčice denimo Zveza slovenskih društev za boj proti raku in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!