Ustanovna seja novega državnega zbora bo predvidoma v petek, 13. maja

Slovenija 12. Apr 202215:09 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Ustanovna seja novega državnega zbora bo najverjetneje v petek, 13. maja. Na njej bodo najprej potrdili mandate poslancev, sledila pa bo izvolitev novega predsednika državnega zbora. Pogovori predsednika republike Boruta Pahorja s prihodnjimi vodji poslanskih skupin o novem mandatarju bi utegnili steči že po 23. maju.

Na volitvah 24. aprila bodo volilke in volilci izvolili nove poslance. Končni izid volitev bo znan do 10. maja, mandat pa bo poslancem potrjen na prvi, ustanovni seji državnega zbora, ki jo mora predsednik republike sklicati najkasneje 20 dni po izvolitvi. Ta rok se izteče 14. maja, ker pa je tedaj sobota, bo ustanovna seja novega državnega zbora najverjetneje v petek, 13. maja. Tedaj se bo tudi končala mandatna doba sedanjega državnega zbora.

Na ustanovni seji poslanci izvolijo novega predsednika državnega zbora, do takrat pa sejo vodi najstarejši poslanec. Po zadnjih državnozborskih volitvah leta 2018 je bilo pri izbiri predsednika parlamenta kar nekaj zapletov. Peterici levosredinskih strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki je načrtovala oblikovanje Šarčeve vlade, za nobenega od kandidatov iz svojih vrst namreč ni uspelo pridobiti potrebnih 46 glasov. SMC je vztrajala, da mesto predsednika parlamenta zasede njihov prvi mož Miro Cerar, vendar glasov zanj ni želela prispevati Levica,  ki pa je bila pripravljena podpreti takratnega podpredsednika SMC Milana Brgleza.

Kot začasno možnost za vodenje parlamenta se je nato omenjalo poslanko LMŠ Jerco Korče in celo prvaka LMŠ Marjana Šarca, a tudi onadva nista imela vnaprej zagotovljene večine. Kot izhod v sili so levosredinske stranke funkcijo predsednika parlamenta ponudile prvaku NSi Mateju Toninu, ki je ponudbo z veseljem sprejel. Na tajnem glasovanju ga je podprlo kar 80 poslancev. Je pa Tonin obljubil, da bo v primeru, če NSi ne bo vstopila v vlado, z mesta predsednika državnega zbora odstopil, kar je dva meseca kasneje tudi storil.

V tednu po 13. majem bi se utegnil predsednik republike Borut Pahor že sestati z novim predsednikom državnega zbora, po 23. maju pa bi lahko že stekla posvetovanja Pahorja z vodji poslanskih skupin o prihodnjem mandatarju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!