Ustavno sodišče danes znova o RTVS, bodo sprejeli odločitev?

Slovenija 22. Maj 202306:33 15 komentarjev
Radiotelevizija Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavno sodišče bo tudi danes obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Na seji sredi maja so imeli pred seboj predlog sklepa, ki ga je dal predsednik sodišča in sodnik poročevalec v zadevi Matej Accetto, s katerim bi odpravili začasno zadržanje. A tedaj niso sprejeli odločitve.

Ustavno sodišče je pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) imelo že 11. maja, a odločitve takrat ni sprejelo. Danes je pobuda znova na dnevnem redu.

Vlagatelji ustavne pobude o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem med drugim trdijo, da se z načinom oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo, ki je bila sicer potrjena na referendumu novembra lani, v celoti jemlje pristojnost DZ za imenovanje članov novega sveta zavoda. Aktualnim članom upravljavskih organov pa bi se z uredbo tudi predčasno končal mandat, so kritični.

Ustavno sodišče je v odločbi, sprejeti 16. februarja, zadržalo izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Sejo bo imel danes tudi programski svet zavoda. Na dnevnem redu je imenovanje žirije za podelitev nagrade Franeta Milčinskega – Ježka. RTVS podeljuje nagrado z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje