Ustavno sodišče v občini Dobrovnik ugotovilo kršenje enakosti volilne pravice

Slovenija 29. Dec 202310:18 1 komentar
Ustavno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavno sodišče je razveljavilo del členov odloka o določitvi volilnih enot za izvedbo lokalnih volitev v občinski svet občine Dobrovnik, saj je ugotovilo odstopanje od načela enakosti volilne pravice, da se na približno enako število volilnih upravičencev voli en predstavnik.

Ustavno sodišče je razveljavilo prvi odstavek 2. člena in 3. člen odloka o določitvi volilnih enot za izvedbo lokalnih volitev v občinski svet občine Dobrovnik, saj je ugotovilo 69-odstotno odstopanje od načela enakosti volilne pravice, da se na približno enako število volilnih upravičencev voli en predstavnik, so sporočili z ustavnega sodišča.

Pobudo za ustavno presojo členov odloka za izvedbo lokalnih volitev je na ustavno sodišče vložil István Kovács. S tem je izpodbijal določitev splošnega pravila za oblikovanje volilnih enot glede na število prebivalcev iz 2. člena, ki je v taki medsebojni zvezi z izpodbijanim 3. členom odloka, ki določa območja posameznih volilnih enot, da ločena presoja po navedbah ustavnega sodišča ni bila mogoča.

Pobudo je utemeljil s podatki o številu prebivalcev v posameznih volilnih enotah, ki naj bi kazali na očitno odstopanje od tega načela. V prvi volilni enoti volilni upravičenci po Kovácsevih podatkih namreč volijo enega član občinskega sveta na 89 volilcev, v četrti volilni enoti pa na 181 volilcev.

Ustavno sodišče je na podlagi podatkov o številu prebivalcev in številu volilnih upravičencev po volilnih enotah, ki jih je ustavnemu sodišču posredovalo ministrstvo za notranje zadeve, ugotovilo, da 69-odstotno odstopanje pomeni “bistven poseg v načelo enakosti volilne pravice in kršitev enakosti volilne pravice v vsakem primeru, tudi če bi morebiti obstajali razlogi, ki bi upravičevali nebistvena odstopanja”.

Izpodbijana ureditev je zato tudi v neskladju z načelom enakosti volilne pravice iz prvega odstavka 43. člena ustave in tretjim odstavkom 153. člena ustave, ki zahteva, da morajo biti občinski predpisi v skladu z zakonom ter prvim odstavkom 43. člena.

Ustavno sodišče je tako na seji 14. decembra odločilo, da se razveljavita prvi odstavek 2. člena in 3. člen odloka o določitvi volilnih enot za izvedbo lokalnih volitev v občinski svet občine Dobrovnik v delu, ki se nanaša na določitev prve do četrte volilne enote.

Razveljavitev členov bo po navedbah ustavnega sodišča začela učinkovati z vročitvijo odločbe občini Dobrovnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje