Ustavno sodišče v Parizu črtalo več kot tretjino spornega zakona o priseljevanju

Slovenija 25. Jan 202420:39 0 komentarjev
Francosko ustavno sodišče
Francosko ustavno sodišče (Foto: PROFIMEDIA)

Francosko ustavno sodišče je zavrnilo več kot tretjino členov spornega zakona o priseljevanju, pri katerem je vlada po mnenju kritikov popustila pritisku desnice.

Ustavni svet v Parizu je delno ali v celoti zavrnil predvsem ukrepe, ki zaostrujejo dostop do socialnih prejemkov in združevanja družin, ter člen, po katerem bi parlament določal kvote za priseljevanje.

Sodišče je podprlo večino zakona, kot ga je prvotno predstavila vlada predsednika Emmanuela Macrona, ne pa tudi kasnejših dopolnil, sprejetih pod pritiskom desnice in skrajne desnice.

Ustavni svet je zavrnil 32 od 86 sprememb, ker niso bile povezane s predmetom zakona. Bi jih pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lahko sprejelo pozneje kot del druge zakonodaje.

Notranji minister Gerard Darmanin je odločitev sodišča pozdravil. “Ustavni svet je potrdil celotno besedilo vlade,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Predsednik skrajno desne stranke Nacionalni zbor Jordan Bardella je pa je bil do odločitve kritičen in jo je označil za državni udar sodnikov s podporo predsednika. Ob tem je pozval k referendumu o priseljevanju.

Francoski parlament je zakon, ki zaostruje pogoje priseljevanja, sprejel decembra lani. Spremembe, ki so jim ostro nasprotovali na levici, so bile sprejete z veliko večino glasov poslancev vladajoče stranke Preporod predsednika Macrona in konservativcev. Podprla jih je tudi skrajna desnica, a njeni glasovi niso bili odločilni.

Zakon je v Franciji sprožil številne proteste, minister za zdravstvo Aurelien Rousseau pa je zaradi sprejetja zakona odstopil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!