Minister Mesec kritičen do prelaganja odgovornosti na njegov resor

Slovenija 25. Jan 202415:38 3 komentarji
Minister za delo Luka Mesec je obiskal Ljubno ob Savinji
Minister Luka Mesec (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na sestanku predstavnikov koalicije pred današnjo sejo vlade so govorili tudi o možnih spremembah zakonodaje, ki bi omogočila razdelitev 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno prihodnost. Končne rešitve še niso dorekli. Minister za delo Luka Mesec je bil po seji vlade kritičen do prelaganja odgovornosti glede spornih računalnikov na njegovo ministrstvo.

Zaradi 13 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je lani za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, so v SDS ta teden napovedali interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

V koaliciji so s komentarji ob napovedi interpelacije precej skopi. Nekoliko bolj zgovoren je bil danes po seji vlade v pogovoru z novinarji minister za delo Luka Mesec. “Moje stališče je, da morajo biti računalniki, ki so bili kupljeni, čim prej razdeljeni. Naloga ministrice pa je, da do interpelacije pokaže, da bo to izpeljala,” je poudaril.

Ob tem je bil kritičen do prelaganja odgovornosti za to na njegov resor. Na vprašanje, kako vidi očitke oz. prelaganje odgovornosti za razdelitev računalnikov na ministrstvo za delo, je odvrnil, da se s tem “nikakor ne more strinjati”. “Zakon je pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, za izvajanje zakona je odgovorno to ministrstvo, prav tako za pripravo načrta o digitalni vključenosti, s katerim se pove, katere so ciljne skupine v družbi, ki so digitalno izključene in potrebujejo računalniško opremo. To je naloga in pristojnost ministrice za digitalno preobrazbo,” je bil odločen.

Bistvene odločitve bo morala tako po Meščevih besedah sprejeti ministrica, sam pa upa, da jih bodo komunicirali v roku tedna dni. O možnih rešitvah se po naših informacijah na današnji seji vlade niso pogovarjali, so pa o tem predstavniki koalicijskih strank spregovorili na sestanku pred vladno sejo.

Emilija Stojmenova Duh
Žiga Živulović jr. /BOBO

Stojmenova Duh je sicer te dni pojasnjevala, da so se z ministrstvom za delo dogovorili, da se pripravi spremembe zakona o digitalni vključenosti, s katerimi bo kupljene računalnike dobila ožja skupina upravičencev, in sicer tisti, ki jih najbolj potrebujejo.

Po informacijah N1 so možno rešitev spisali, glavno vlogo pri tem naj bi imelo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so si želeli, da bi vlada predlog sprememb potrdila že na današnji seji. Vendar pa so na jutranjem sestanku predstavnikov koalicije, ki ga je zaradi dopusta premierja Roberta Goloba vodil novi podpredsednik vlade Klemen Boštjančič, ocenili, da predlagana rešitev še ni dovolj dodelana.

Kot smo poročali na N1, naj bi šla predlagana novost v smeri, da vlada ob vsakokratnem paketu računalnikov, ki bo na voljo, iz polmilijonskega nabora upravičencev določi ožjo skupino, ki se bo potegovala za razpoložljive računalnike. Ta ožja skupina naj bi bila približno tolikšna, kot bo vsakokrat na voljo računalnikov.

Poslanska skupina SDS naj bi interpelacijo zoper Stojmenovo Duh vložila danes. Stojmenova Duh vse očitke zanika, o odstopu ne razmišlja, interpelacije pa se, kot je dejala, veseli.

V koaliciji so s komentarji ob napovedi interpelacije še precej skopi. Gospodarski minister Matjaž Han, ki prihaja iz vrst SD, je ob prihodu na sejo vlade dejal, da interpelacije še ni prebral, zato jo težko komentira. Sicer pa gre za zadevo, ki je stvar stranke, poslancev in tudi vlade, je dodal.

V Levici pa želijo najprej počakati na pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo, je povedala koordinatorka Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko. “Seveda je na ministrici, da pojasni situacijo, saj naši ministri in ministrstva v te stvari niso bili vpleteni,” je dodala.

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic pa je poudaril, da je treba čim prej odpraviti manko, ki ga imamo v Sloveniji na področju digitalne vključenosti. “Potrebe po računalnikih so velike, najbrž potrebujemo več kot 200.000 računalnikov za normalno digitalno vključenost in to mora biti prva naloga ministrice,” dejal. Sicer pa je napovedi interpelacij pripisal “zanimivemu času političnega odločanja v luči evropskih volitev”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje