Francija zaostruje politiko priseljevanja. Je Macron popustil desnici?

Svet 20. Dec 202308:06 1 komentar
Francoski predsednik Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski parlament je sprejel zakonodajo, ki zaostruje njihovo politiko priseljevanja. Z njo otežujejo prihod družinskih članov migrantov v Francijo in dostop do socialnih prejemkov. Predsednik Emmanuel Macron je ob sprejetju zakona poslušal očitke levice in organizacij za človekove pravice, da gre za nazadnjaški zakon.

Zakon o zaostrovanju politike priseljevanja sta podprli stranka predsednika Emmanuela Macrona Renaissance in skrajno desna stranka Nacionalni shod pod vodstvom Marine Le Pen. Predsednik Macron je ob sprejetju zakona poslušal obtožbe z levice, da popušča skrajni desnici, je poročal BBC.

Marine Le Pen je po sprejetju spremembe zakona pozdravila. “Veselimo se lahko ideološkega napredka, ideološke zmage celo za Nacionalni shod, saj je to zdaj zapisano v zakonu kot nacionalna prednostna naloga,” je dejala.

A Macron ni potreboval podpore stranke Le Pen, saj so imeli zagotovljeno večino v spodnjem domu. Prav tako je Macron pred glasovanjem dejal, da ne želi dolgovati uspeha Nacionalnemu shodu.

Macronova sredinska stranka od volitev leta 2022 v parlamentu nima več večine, zato se pogosto znajde v položaju, ko ne uspe zbrati dovoljšnjega števila glasov v parlamentu.

Nova zakonodaja predvideva oteževanje prihoda družinskih članov migrantov v Francijo, prav tako pa odlaga dostop do socialnih prejemkov.

Zakon so že obsodile skupine za človekove pravice in ga označile kot najbolj nazadnjaški zakon o priseljevanju v Franciji v zadnjih desetletjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje