Ustavno sodišče začelo oceno ustavnosti o prostovoljnem končanju življenja

Slovenija 16. Maj 202407:17 > 14:48 0 komentarjev
USTAVNO SODISCE
Foto: Tina Kosec/Bobo

Ustavno sodišče je skladno z dnevnim redom današnje seje obravnavalo zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zahtevo so vložili v opozicijskih SDS in NSi skupaj še z zahtevo za presojo razpisa referenduma o gojenju in predelovanju konoplje, a je ustavno sodišče prejšnji teden zavrnilo začasno zadržanje izvajanja odloka.

Ustavno sodišče je danes začelo presojati, ali je odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ustaven.

Na ustavnem sodišču so sicer z informacijami o današnji obravnavi skopi. Potrdili so, da so ustavni sodniki obravnavali predlog za zadržanje odloka do končne odločitve, medtem ko informacij o tem, ali je bila v omenjeni zadevi morda že sprejeta kakršnakoli odločitev, niso podali. “Zaradi narave postopka dodatnih informacij trenutno še ni mogoče podati,” so na ustavnem sodišču zapisali za STA.

Zahtevo za ustavno presojo odloka o referendumu o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so v SDS in NSi vložili skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Pri slednji je ustavno sodišče prejšnji teden zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka. Ob tem pa je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Odloka o razpisu obeh posvetovalnih referendumov je državni zbor sprejel 25. aprila, skupaj z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah. Potekali bodo 9. junija, ko bo tudi glasovanje na evropskih volitvah.

Sodišče sodniki kladivo
Fotografija je simbolična. (Tina Kosec/BOBO)

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju z ustavo, med drugim s 17. členom, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov. Nasprotujejo tudi izvedbi referendumov hkrati z evropskimi volitvami.

Roki za referendumska opravila so začeli teči 6. maja, tri dni zatem je stekla tudi kampanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!