Užaljeni Anton Olaj pogorel: sodišče razveljavilo globo Pavlu Gantarju

Slovenija 09. Sep 202213:05 > 15:08 15 komentarjev
Pavel Gantar
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Sodišče je ustavilo prekrškovni postopek policijske postaje Dolenjske toplice proti Pavlu Gantarju, nekdanjemu ministru, predsedniku državnega zbora in poslancu. Ta se je v postopku znašel, ker naj bi s kritiko dela policije na Twitterju oktobra lani užalil takratnega generalnega direktorja policije Antona Olaja. "Z objavo navedene izjave je storilec izrazil svoje mnenje o ravnanju policije na javnem shodu, do česar ga upravičuje svoboda izražanja," ugotavlja sodišče, ki je postopek ustavilo.

Nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar je na začetku leta prejel odločbo o prekršku. Razlog je bil spodnji tvit, v katerem je komentiral delo policije na protestnem shodu oktobra lani v Ljubljani. V tem je napisal, da “po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo”.

Ker je bil takratni generalni direktor policije Anton Olaj zaradi njegovih izjav na Twitterju prizadet, ga je ovadil (po Gantarjevih besedah kot državljan, ne kot direktor policije). Policijska postaja Dolenjske toplice je Gantarju januarja letos izrekla 250 evrov globe.

Gantar je, kot je ugotovila policija, kršil šesti člen zakona o javnem redu in miru, ki pravi: “Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 60.000 do 120.000 tolarjev.” Kot izhaja iz zakonske določbe, je dobil najnižjo možno globo po tem odstavku (60 tisoč tolarjev je danes 250 evrov).

Svoboda izražanja

Gantar globe ni plačal, prek odvetniške pisarne Nataše Pirc Musar je vložil zahtevo za sodno varstvo in zdaj uspel. Novomeško okrajno sodišče v sodbi ugotavlja, da storilcu očitano ravnanje ne vsebuje vseh znakov očitanega mu prekrška. Po navedbah sodišča je tvit kritika ravnanja policije na shodu oktobra lani, ne pa izvršitveno dejanje, kot zahteva zakon (nasilno in drzno vedenje).

Sodišče v sodbi sklene: “Objava komentarja s strani storilca dejansko pomeni kritiko dela policije na javnem shodu dne 5. oktobra 2021, kjer so policisti dejansko uporabili solzivec in vodni top zoper udeležence javnega shoda. Nedvoumno glede na samo vsebino, pomeni njegovo osebno sicer negativno mnenje o ravnanju policije dne 5.10.2021 zoper udeležence javnega shoda. Zapis na Twitterju storilca nedvomno pomeni javno kritiko, ob dejanskem dogodku, ki je v interesu javnosti. Z objavo navedene izjave je storilec izrazil svoje mnenje o ravnanju policije na javnem shodu, do česar ga upravičuje prav svoboda izražanja.”

Stroške postopka krije proračun. Kolikšni so, ni znano.

Anton Olaj
Matija Sušnik/DZ

Olaj: Sodba me ni presenetila

Olaj je za N1 povedal, da ga odločitev novomeškega okrajnega sodišča ni presenetila.

“Ohranjam prepričanje, da je poniževanje policistov, ki tvegajo svoje zdravje, da vsi mi živimo varneje, nesramno in žaljivo. Naj spomnim, da je bilo pri zagotavljanju varnosti na množičnem shodu v Ljubljani 5. oktobra 2021 šest policistov telesno poškodovanih. Menim, da z ustavo zagotovljena pravica do svobode izražanja, ki seveda vključuje tudi kritiko določenega ravnanja, ni vseobsežna, če je namen tovrstnih izjav poniževanje, prezir ali zasmehovanje in v konkretnem primeru je šlo po mojem mnenju prav za to,” je zapisal in dodal, da je bila njegova prijava vložena s ciljem zaščite integritete policistov in policije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje