V BiH veliko zanimanje za delo v Sloveniji: “Obisk je bil nad pričakovanji”

Slovenija 04. Okt 202314:59 0 komentarjev
Brezposelnost
Milos Vujinovic/Bobo

Zavod za zaposlovanje je v BiH predstavljal možnosti za zaposlitev v Sloveniji, njihove dogodke pa je obiskalo 4.300 ljudi. Velik del razgovorov z delodajalci pa se je končal z resno namero za zaposlitev, pravijo na zavodu.

Zavod v podporo delodajalcem z različnimi ukrepi išče kadre v Sloveniji in aktivira domače brezposelne, je pa treba tudi privabljati delavce iz tujih držav.

Letos so se intenzivno lotili iskanja kadra v soseščini, saj gre za ustaljene tokove migracij, te delavce je tudi veliko lažje integrirati na slovenski trg dela kot tiste iz bolj oddaljenih držav, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala v. d. generalne direktorice zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc.

Po junijskih dveh dogodkih v Severni Makedoniji, katerih se je udeležilo 3500 kandidatov za zaposlitev, je bil odziv dober tudi v BiH, kjer so minuli teden izvedli štiri dogodke, na katerih je kadre iskalo 50 delodajalcev iz Slovenije, zanimanje pa je pokazalo 4300 oseb. “Obisk je bil nad pričakovanji,” je dejala Barbo Škerbinc.

Pričakujejo dober izkoristek, saj so na eni strani slovenski delodajalci, ki delujejo med drugim na področjih zdravstva, socialnega varstva, prometa, gradbeništva, skladiščenja in predelovalnih dejavnosti, ponujali kakovostna delovna mesta, na drugi pa so bili iskalci zaposlitve zelo motivirani in so izkazovali tudi ustrezne kompetence, je povedala.

V novogoriški bolnišnici bi lahko zaposlili 60 ljudi

Tanja Čotar iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se soočajo s pomanjkanjem osebja in so prvič sodelovali na tovrstnem dogodku, je povedala, da bi lahko zaposlili okoli tretjino od nekaj več kot 60 kandidatov, s katerimi so vzpostavili stik. Med temi je bilo 10 zdravnikov, sedem radioloških inženirjev, 20 tehnikov zdravstvene nege in nekaj manj diplomiranih medicinskih sester, zadovoljni so tudi, da je več kandidatov za tehnične ter higienske, čistilne in transportne službe.

Zelo zadovoljni z udeležbo na dogodkih v Severni Makedoniji in BiH so tudi v občinskem Zavodu za oskrbo na domu Ljubljana, kjer jim prav tako manjka kadra. Kot je povedala Laura Perko, se bodo za sodelovanje dogovorili z vsaj 37 kandidati. Izpostavila pa je, da bi si želeli dodatne programe za učenje slovenskega jezika in podpore kandidatom za zaposlitev pri namestitvi v Sloveniji.

Veliko bi jih lahko zaposlili v sektorjih, kjer pomagajo po poplavah

Veliko kandidatov bi se lahko zaposlilo v poklicih in dejavnostih, za katere je po avgustovskih poplavah določen hitrejši režim izdaje dovoljenj, pravijo na zavodu za zaposlovanje.

Na seznamu je 37 poklicev in dejavnosti, za katere je izdaja delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo hitrejša. Delodajalci lahko vloge za soglasja vložijo pri katerikoli upravni enoti, soglasja bo izdajal zavod za zaposlovanje. Vloge za delovna dovoljenja pa zbira zavod, ki dovoljenja tudi izdaja. Oboje, tako soglasja kot dovoljenja, izda v roku 10 dni od oddaje popolne vloge, je povedala Anka Rode z zavoda za zaposlovanje.

Za vseh 37 poklicev in dejavnosti je določeno, da se ne opravlja kontrole trga dela, torej se lahko dovoljenje izda tudi, če so v evidenci zavoda ustrezne brezposelne osebe. Poleg tega se upošteva tudi dokazila, ki so jih kandidati dobili na neformalen način.

Zavod bo delodajalce z možnostmi hitrejšega zaposlovanja teh profilov seznanjal na posvetih v oktobru in novembru, je povedala Rode.

Zavod izvaja tudi nekatere druge ukrepe za pomoč delodajalcem in delavcem po avgustovski ujmi. Za povračila nadomestila plače delavcem, ki dela ne morejo opravljati zaradi višje sile, ki so razporejeni na čakanje na domu ali ki pri delodajalcu opravljajo drugega dela za odstranitev posledic poplav in plazov, so doslej prejeli 2500 vlog za več kot 22.600 oseb. Tudi postopki za izvajanje javnih del za pomoč pri odpravi posledic ujme že tečejo, trenutno izvajajo nabor kandidatov in izvajalcev teh teh, je povedala Barbo Škerbinc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!