V Bohinju, na Bledu in v drugih turističnih krajih vas bo parkiranje drago stalo

Slovenija 28. Maj 202320:09 9 komentarjev
Parkirišča, parkiranje
BOBO

V poletni sezoni ob obisku turističnih krajev po Sloveniji je mnogokrat najbolj zamuden opravek iskanje primernega parkirišča. V nekaj najbolj obiskanih mestih po Sloveniji smo jih poiskali. Kje lahko parkirate avto v Ljubljani, Bohinju, Portorožu ...

S toplejšim vremenom in dopustniškim obdobjem se znova začenja del leta, ko številni obiskujejo turistične kraje po Sloveniji – od Bohinja, Bleda, Kranjskega Gore do Ljubljane in Portoroža.

Iskanje parkirnega mesta na vrhuncu turistične sezone je v mnogih priljubljenih krajih po Sloveniji lahko zamudno opravilo in izziv, ki vam lahko vzame kar nekaj časa.

Kje lahko parkirate in koliko boste plačali?

BOHINJ

Bohinj že več let velja za kraj, ki je za obisk z avtom med (naj)dražjimi v Sloveniji. Na občini si že več let prizadevajo umakniti promet na območju Triglavskega narodnega parka, zato bodo postopoma ukinjali parkirna mesta neposredno ob obali Bohinjskega jezera.

Temu sledijo tudi cene, ki so neposredno ob obali Bohinjskega jezera najvišje. V visoki sezoni, ki se začne s 1. julijem, je treba na večini parkirišč odšteti tri evre za uro parkiranja. Tako je na parkiriščih Ribčev Laz (pred pošto, za hotelom Jezero in Pod skalco). Parkiranje je plačljivo med 6. in 20. uro, pred pošto pa je parkiranje omejeno na največ dve uri, od tega je prvih 30 minut brezplačnih.

Prav tako tri evre na uro je treba odšteti tudi na parkiriščih Ukanc in v Stari Fužini. Za parkiranje v Ribčevem Lazu – Labora je treba odšteti 15 evrov na dan oziroma sedem evrov, če ste prišli po 15. uri. Pri Slapu Savici je za osebno vozilo treba odšteti pet evrov za tri ure oziroma deset evrov za celoten dan, na Pokljuki pa celodnevno parkiranje stane pet evrov.

Občina sicer na vrhuncu sezone promovira parkirišča “parkiraj in pelji”, kjer lahko svoj avtomobil parkirate nekoliko dlje od jezera, do tja pa vas nato zapelje brezplačni avtobus. V okolici so na voljo štiri takšna parkirišča – Kobla (brezplačno parkiranje), Danica (dva evra na dan), Senožeta (dva evra na dan) in Ribčev Laz – Kristal (sedem evrov na dan). Občina s tem želi promet v turistično najbolj obremenjenih mesecih spraviti stran od jezera.

Planinske navdušence v okolici Bohinjskega jezera največkrat zanimajo planina Voje, Vogar ali Blato, ki je odlična izhodiščna točka za pohodništvo. Cestnina za cesto do omenjenih točk stane 15 evrov.

Parkiršče Bohinj
Občina Bohinj

BLED

Podobno parkirno cenovno politiko kot Bohinj ima tudi Bled. Na večini parkirišč v bližini jezera se cena giblje pri treh evrih na uro. Tako je pri Ledeni dvorani, kjer je parkiranje omejeno na štiri ure, in pa v Veliki in Mali Zaki, v neposredni bližini jezera. Na bolj oddaljenih parkiriščih se cena giblje pri 1,5 evra na uro. Pri železniški postaji štiri ure parkiranja stane šest evrov, več kot štiri ure pa deset evrov. Na voljo so tudi tri brezplačna parkirišča. Betin, pri Domu krajanov Zasip in pri zadružnem domu Ribno, vendar nato potrebujete še prevoz v bližino jezera.

Julija in avgusta na Bledu vozita tudi dva brezplačna avtobusa. Pokljuka bus vozi od Infocentra Triglavska roža Bled, mimo glavne avtobusne postaje, Rečice, Gorij vse do Rudnega polja. Bled bus pa povezuje blejsko podeželje (Zasip, Ribno in Bohinjsko Belo) z Bledom.

KRANJSKA GORA

Čeprav je Kranjska Gora poznana predvsem po zimskem turizmu, je zaradi nekoliko nižjih temperatur v poletnih mesecih priljubljena točka tudi v toplejši polovici leta. Takrat je priljubljena izhodišča točka za planince in kolesarje. Kranjska Gora razpolaga s 15 parkirišči. Večina jih je v bližini žičniških naprav, v središču mesta, dve pa sta tudi v okolici jezera Jasna, proti vznožju Vršiča.

Na večini parkirišč se ura parkiranja začenja z 1,2 evra na uro, nato pa je vsaka nadaljnja ura parkiranja dva evra. Nekaj parkirišč ponuja dnevno parkiranje v višini petih oziroma desetih evrov. Za zdaj je brezplačno parkiranje pri policiji, nasproti hotela Kompas, tako pa bo ostalo do vzpostavitve zaprtega sistema.

IZOLA

Izola ima nekaj več kot 1.000 javnih parkirnih mest. Razdeljena so v tri cone. Na nekaterih parkirnih mestih je prva ura parkiranja brezplačna, drugod pa je treba odšteti 1,2 evra. Najdražje parkiranje je na parkiriščih Lonka, Velikega trga in pri Pošti, kjer je treba od maja do konca septembra za uro parkiranja odšteti 2,7 evra.

Na nekaterih parkiriščih je možnost tudi 24-urnega parkiranja, ki stane osem evrov.

Parkiranje Izola
Občina Izola

PORTOROŽ

V obalnem Portorožu je ura parkiranja na javnih parkiriščih in ob cesti Obala od Koprskega križišča do križišča ceste Obala–Solinska pot 1,5 evra. Ta cena velja prvih deset ur, če pa ostanete dlje, vam zaračunajo 15 evrov. Prav tako 1,5 evra na uro je cena parkiranja v garažni hiši Portorož, pod hotelom Metropol, nasproti teniških igrišč. Za dnevno parkiranje v garaži (nad 12 ur) morate odšteti 20 evrov.

V Luciji, pred Marino Portorož, je ura parkiranja prav tako 1,5 evra, medtem ko se cena dvigne za konec tedna – takrat je treba za uro parkiranja odšteti 1,7 evra.

PIRAN

Zelo težavno je lahko iskanje parkirišča ob obisku Pirana, ki ima zaprto staro jedro. V okolici mesta sta na voljo dve garažni hiši – Arze in Fornače. V prvi, ki leži pri kopališču, nad starim mestnim jedrom, vas ena ura parkiranja stane 1,5 evra, dnevno parkiranje (nad 10 urami) pa 15 evrov. Ponujajo tudi možnost tedenskega parkiranja za 90 evrov in mesečnega za 120 evrov.

V garažni hiši Fornače, ki leži pred zaprtim delom mesta, je parkiranje bistveno dražje. Ura parkiranja stane 2,6 evra, za parkiranje nad desetimi urami pa je treba odšteti 26 evrov.

V poletnih mesecih sta obe parkirni hiši velikokrat povsem zasedeni. V staro mestno jedro vas lahko nato odpelje brezplačni avtobus, ki potnike pobira ob obali na Fornačah, nedaleč stran od hotela Bernardin.

LJUBLJANA

Ob obisku prestolnice je večina parkirnih prostorov plačljiva. Najdemo jih ob ulicah (bočni parkirni prostori), na robu mest, ob vpadnicah pa jih je še šest P+R (parkirajte in se presedite na avtobus). Tam lahko parkirate avto in dobite dve vozovnici za mestni avtobus, ki veljata za isti dan, kot je bila plačana parkirnina. Cena dnevnega parkiranja na P+R Dolgi most, Ježica, Barje, Stožice, Studenec in Stanežiče znaša 1,3 evra. Stožice in Studenc sta parkirni hiši.

Parkirna območja na ulicah v prestolnicah so razdeljene na tri dele, cena parkiranja pa se zvišuje s približevanjem mestnemu središču. Od junija, če bodo mestni svetniki potrdili nov predlog, bo v tretji coni ura pakiranja stala 0,5 evra, v drugi 0,8 evra, v prvi pa 1,3 evra.

V centru sta tudi dve občinski garažni hiši. Pod Kongresnim trgom cena parkiranja na uro znaša 1,7 evra, kar velja za prve tri ure, nad tremi urami pa je treba za vsako uro odšteti 2,5 evra. Nočno parkiranje stane dva evra. Parkirna hiša Kozolec je nekoliko cenejša, ura parkiranja stane 1,5 evra.

V okolici mestnega središča je tudi kar nekaj zasebnih peščenih parkirišč. Med bolj zasedenimi so parkirišča ob železniški postaji, kjer ura parkiranja stane od enega evra do 1,5 evra. Še dražje je parkiranje v okolici največje bolnišnice UKC Ljubljana. Na okoliških ulicah je iskanje prostega parkirnega mesta skoraj misija nemogoče, na zasebnih pa boste plačali okrog dva evra za eno uro.

Parkiranje Ljubljana
MOL

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje