V Desusu so se odločili, da z Vladimirjem Prebiličem ne bodo sodelovali

Slovenija 01. Feb 202416:46 9 komentarjev
Vladimir Prebilič
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Na sredini seji sveta stranke Desus so se odločili, da z Vladimirjem Prebiličem ne bodo sodelovali, se pa bodo podali na evropske volitve. Kongres stranke upokojencev, ki je bila do zadnjih državnozborskih volitev četrt stoletja parlamentarna stranka in večino časa tudi vladna stranka, bo 20. aprila.

Kongres stranke Desus, ki je na državnozborskih volitvah leta 2022 dobila zgolj 0,66 odstotka glasov in je pristala daleč pod parlamentarnim pragom, bo 20. aprila. Na njem bodo sprejemali tako program stranke kot tudi volili novo vodstvo.

Če so nekateri v Desusu v zadnjih tednih še upali, da se bo za vodenje njihove stranke odločil kočevski župan Vladimir Prebilič, pa je sedaj tega upanja konec. Prebilič sicer pravi, da je predstavnikom Desusa že na začetku pogovorov o morebitnem sodelovanju povedal, da ne bo prevzel vodenja stranke in da vanjo tudi ne bo vstopil.

“Sam iščem način združevanja različnih zunajparlamentarnih strank. Bilo bi torej neprimerno, da vodim eno od njih in želim sodelovati z drugimi,” je za N1 dejal Prebilič. Ob tem je še povedal, da je stranki Desus v ponedeljek poslal dopis, v katerem je navedel, na kakšen način je pripravljen sodelovati z njo. Ponudil ji je, da se kot zunajparlamentarna stranka pridruži podpori listi, na čelu katere se bo podal na evropske volitve.

A se je Desus na sredini seji sveta stranke odločil, da z Vladimirjem Prebiličem ne bo sodeloval. Ob tem so naši sogovorniki navedli, da se s kočevskim županom v nekaterih pomembnih vsebinskih točkah razhajajo. Izpostavili so tudi, da naj bi njihova stranka ostala v Evropski demokratski stranki, medtem ko se bo Prebilič ta teden udeležil kongresa Evropske zelene stranke. Članica slednje je stranka Vesna, s katero je Prebilič doslej najbolj zbližal stališča o skupnem nastopu na evropskih volitvah.

Kot je za N1 povedal vodja Desusovega pokrajinskega odbora Južna Primorska Marko Bandelli, se bo stranka upokojencev na evropske volitve zagotovo podala, kdo bo kandidiral na njeni listi, pa naj bi dorekli v kratkem.

Nekateri mediji so oktobra lani poročali o tem, da naj bi bil eden od kandidatov dolgoletni predsednik stranke Desus Karl Erjavec. Vendar nam je Bandelli dejal, da je bila to Erjavčeva želja, ki pa so jo v stranki zavrnili. Kot poudarjajo naši sogovorniki iz vrst Desusa, Erjavca ne želijo na listi za evropske volitve, še manj pa, da bi se vrnil na čelo stranke.

Bandelli je zanikal, da bi se sam podal na evropske volitve. Na vprašanje, ali ga zanima vodenje Desusa, pa je odgovoril: “Morda”.

Da se bo podal v tekmo za predsednika Desusa, je sicer javno že napovedal sedanji predsednik stranke upokojencev Anton Rifelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje