V domu starejših na Gorenjskem izbruhnila nalezljiva črevesna bolezen

Slovenija 21. Feb 202414:44 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Driska, bruhanje, slabost ... V enem od gorenjskih domov za starejše je na pohodu nalezljiva črevesna bolezen noroviroza. Trenutno imajo potrjenih 61 okužb, direktorica doma pa zagotavlja, da se okuženi stanovalci in zaposleni počutijo dobro.

V domu starejših občanov Taber v Cerkljah na Gorenjskem je izbruhnila nalezljiva črevesna bolezen noroviroza ali po domače trebušna gripa.

Da gre za to bolezen, je potrdila analiza odvzetih vzorcev, ki so jo opravili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. Kot je za N1 pojasnila direktorica doma Martina Martinčič, je trenutno okuženih 50 stanovalcev od 185, prav tako so 11 primerov potrdili med zaposlenimi. Direktorica zagotavlja, da se počutijo dobro. Po besedah Martinčič v domu veljajo posebna pravila: redno umivanje in razkuževanje rok, prekinjene so vse skupinske aktivnosti, omejeno je druženje med oddelki. Prav tako so jim razdelili zaščitne maske, ki pa niso obvezne.

Kaj je noroviroza?

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi.

Laično bolezen torej imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Norovirusi so zelo kužni in se med ljudmi zlahka širijo. Virusi se izločajo z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, prek onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, pa tudi z neposrednim stikom, je zapisano na spletni strani NIJZ.

Inkubacijska doba je običajno 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopno. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v treh dneh. Okužba lahko poteka z resnimi simptomi pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah. Zdravniško oskrbo potrebuje deset odstotkov zbolelih, nekateri celo hospitalizacijo. Zdravljenje pa je simptomatsko.

Bolezen se zaradi tesnih stikov hitro širi v ustanovah, kot so bolnišnice in domovi za starejše občane, ter lahko prizadene veliko ljudi.

Pri preprečevanju širjenja norovirusov je pomembna skrb za osebno higieno. Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, posebej po uporabi stranišča. Skrbeti moramo tudi za higieno in čiščenje toaletnih prostorov ter čiščenje površin, ki se jih dotikamo z rokami.

Na NIJZ še opozarjajo, da bolna oseba lahko okuži hrano, ki jo pripravlja ali servira. Da se omeji nadaljnje širjenje bolezni, na inštitutu svetujejo, naj bolnik omeji druženje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!