Slovesnost v Dražgošah brez najvišjih predstavnikov oblasti: “Smo pa mi”

Slovenija 14. Jan 202406:59 > 14:45 26 komentarjev
dražgoše, nemec matjaž
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Ob 82. obletnici ene najpomembnejših bitk 2. svetovne vojne na Slovenskem je v Dražgošah potekala osrednja spominska slovesnost. Slavnostni govornik, evropski poslanec Matjaž Nemec, je v govoru vojno v Gazi označil za genocid. "Kako dolgo bodo ZDA še opravičevale dejanja izraelske politike, Evropska unija pa se oklepala neodločnosti pri obsodbi le teh?" se je v govoru spraševal Nemec.

Ob 82. obletnici dražgoške bitke je potekala osrednja spominska slovesnost s sporočilom “Z uporom in bojem do svobode”. Slavnostni govornik v Dražgošah je bil poslanec evropskega parlamenta Matjaž Nemec.

Dražgoška bitka, ki se je odvijala med 9. in 11. januarjem 1942 in v kateri se je Cankarjev bataljon spopadel z Nemci, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno na Slovenskem. Prvi velik upor na naših tleh skupaj z borbo v Rovtu nad Selško dolino in množično decembrsko poljansko vstajo predstavlja pomembno trilogijo bojev, saj je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske, poudarjajo organizatorji že 67. spominske slovesnosti v Dražgošah. Partizani so se po bitki in ob izgubi devetih tovarišev umaknili na Jelovico, Nemci pa so v odgovor pobili 41 domačinov, požgali vas ter jo v januarju in februarju 1942 popolnoma porušili.

Današnje slovesnosti se ni udeležil nihče od najvišjih treh predstavnikov oblasti, ne predsednica republike Nataša Pirc Musar, ne predsednik vlade Robert Golob, ne predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič. Goloba v Dražgoše ni bilo niti lani, obe predsednici pa sta lansko leto prišli na kraj spomina ene najpomembnejših bitk.

V imenu predsednice republike je danes venec h kostnici spomenika v Dražgošah položila garda Slovenske vojske. Padlim se je poklonil predsednik državnega sveta Marko Lotrič, slovesnosti pa so se udeležili tudi zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon ter delegacija Levice z ministroma za delo in solidarno prihodnost Luko Mescem in Simonom Maljevcem na čelu. Kot vsako leto je v Dražgoše prišel tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da najvišjih predstavnikov oblasti v Dražgoše ni, je Mesec odgovoril: “Smo pa mi”.

Politiki v Dražgošah so komentirali tudi aktualno politično dogajanje. Na oceno predsednice Nataše Pirc Musar, da bi moral premier Robert Golob odstopiti v primeru, da bi KPK v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, sta se odzvala podpredsednika vlade Luka Mesec in Tanja Fajon. Več preberite v članku Predsedničin intervju še vedno odmeva. Luka Mesec: Njene besede so bile prehitre

Dražgoše Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo
Dražgoše Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo
Dražgoše Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo
Dražgoše Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo
o o
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Nemec: Vojna v Gazi je genocid

“Dražgoše brezčasno odmevajo nauke, ki smo jim dolžni prisluhniti. Sporočilo Dražgoš je upor! Upor, ki ga ni utišal niti mitraljez sovražnika. Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena,” je v govori poudaril Matjaž Nemec.

Nadaljeval je, da je treba zato najodločneje obsoditi dejanja, ki smo jim bili priča pretekle dni. “Ko neofašisti vsem na očeh sredi italijanske prestolnice salutirajo z dvignjeno desnico, v Nemčiji pa kujejo načrte za izgon milijonov ljudi, ki niso nemškega porekla, morajo zvoniti vsi alarmi v demokratičnem svetu, še posebej Evropski uniji. To je čas dramila! Čas, da se enotno zoperstavimo tem ostudnim dejanjem in ustavimo vse, še tako pritajene poskuse oživljanja pošasti nacifašizma,” je bil oster Nemec.

Povedal je, da “Združeni narodi ne odražajo več pravega razmerja moči v svetu, paraliziran in polariziran Varnostni svet pa ne izpolnjuje svoje temeljne funkcije zagotavljanja svetovnega miru”.

“Čemur smo priča v Gazi, ni nič drugega kot poskus uničenja naroda s strani okupatorja. Nesorazmerni povračilni ukrepi so zahtevali več kot 24.000 nedolžnih žrtev, povečini žensk in otrok. Kako dolgo bosta Evropa in svet še gledala izbris naroda pred našimi očmi? Do kje sega toleranca na apokalipso morije, bombnih napadov na bolnišnice in begunska taborišča?  Kako dolgo bodo ZDA še opravičevale dejanja izraelske politike, Evropska unija pa se oklepala neodločnosti pri obsodbi le teh?” se je v govoru spraševal Nemec.

Poudaril je, da s mora Slovenija še naprej odločno prizadevati za mirovni proces, ki naj vodi v priznanje neodvisne Palestine. “Kot smo se pridružili ukrajinski tožbi proti Rusiji v njeni agresiji na Ukrajino, je naša odgovornost, da se sedaj pridružimo aktivnostim Južnoafriške republike in njeni tožbi proti Izraelu. Ker je vojna v Gazi genocid,” je bil jasen evropski poslanec.

Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Opozoril je tudi na dediščino podnebne krize, ki jo zapuščamo otrokom. “Živimo v obdobju, kjer pravila narekuje podivjani kapitalizem. Jasen pokazatelj razdeljenosti in apatije odločevalcev do moči kapitala je izkazal tudi zadnji podnebni vrh v Dubaju. Kljub rekordno toplemu letu 2023 bomo že tako pregret planet še naprej dušili s fosilnimi gorivi.”

Dodal je, da “so mladim, za popotnico v tako imenovano lepšo prihodnost, ponujena zgolj prekarna delovna mesta, dostopna stanovanja pa zanje ostajajo zgolj privid, izgubljen v obljubah politike”.

Omenil je tudi prihajajoče evropske volitve in strah, ker se v Evropi krepijo fašistična gibanja in druge skrajno desne struje.

Znova množica ljudi

Poleg Nemca je zbrane v Dražgošah nagovoril tudi predsednik organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, ki je poudaril, da od vseh voditeljev želijo, da obsodijo vsako uporabo sile pri reševanju sporov.

Veliko ljudi, med katerimi se jih večina v Dražgoše vsako leto poda zaradi ohranjanja spomina in tradicije, je tudi letos v vas na pobočjih Jelovice prispelo peš. Z različnih izhodišč so planinska društva v sodelovanju z veteranskimi organizacijami pripravila krajše in daljše pohode. Udeleženci 45. pohoda Po poti Cankarjevega bataljona v Dražgoše ter 25. pohoda Železniki-Ratitovec-Jelovica-Dražgoše so se na pot odpravili že ponoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje