Predsedničin intervju še vedno odmeva. Luka Mesec: Njene besede so bile prehitre

Slovenija 14. Jan 202414:57 15 komentarjev
Dražgoše
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Ob robu spominske slovesnosti v Dražgošah so se na oceno predsednice Nataše Pirc Musar, da bi moral premier Robert Golob odstopiti v primeru, da bi KPK v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, odzvali podpredsednika vlade Luka Mesec in Tanja Fajon ter prvi predsednik republike Milan Kučan. Odmevni intervju predsednice za N1 je komentiral tudi nekdanji premier in predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Zapisal je, da gre za zadnje opozorilo. Čigavo?

“Ne želim si, da bi ta lepi dogodek zasenčili z razprtijami v domačem političnem prostoru,” je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon odgovorila na vprašanje novinarjev, kako komentira oceno predsednice Nataše Pirc Musar v intervjuju za N1, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete. Ta ocena je sicer naletela na oster odziv Golobove stranke Gibanje Svoboda.

“Danes obujamo spomin na naše borke in borce, ki so nam z enotnostjo in pogumom zagotovili varno domovino. To je sporočilo politikom, da jo s svojimi ravnanji, dialogom, spoštovanjem drug drugega, tudi raznolikosti in drugačnih mnenj, skušamo tudi negovati,” je še dejala zunanja ministrica in podpredsednica vlade Fajon med izmikanjem na ponovljena vprašanja novinarjev.

Bolj konkreten pa je bil drugi podpredsednik vlade Luka Mesec. “Ocenjujem, da so besede predsednice prehitre. Najprej morajo KPK in ustrezne institucije raziskati, ali je kaj tehtnega na teh očitkih, potem se pa lahko pogovarjamo naprej,” je dejal Mesec. “(Besede predsednice) bodejo v oči predvsem, ker bi morala državna oblast ljudem dajati zgled. Da se med sabo obkladamo z očitki, ki še niso raziskani, pa je slab zgled.”

V izjavi za več medijev je prvi predsednik republike Milan Kučan, sicer eden od najbolj znanih podpornikov predsednice Pirc Musar, večkrat se z njim tudi posvetuje, izrazil upanje, da bosta na koncu prevladali pamet in odgovornost.

“V delovanje KPK se ne vtikam. To je avtonomen organ in mu zaupam. Ko enkrat institucijam zrušiš avtoriteto, jo je zelo težko povrniti. Potem vsakdo misli, da lahko na podlagi svoji političnih interesov, vpliva, kako bodo odločile institucije,” je dejal Kučan.

Ob 82. obletnici ene najpomembnejših bitk 2. svetovne vojne na Slovenskem je v Dražgošah potekala osrednja spominska slovesnost. Slavnostni govornik, evropski poslanec Matjaž Nemec, je med drugim v govoru vojno v Gazi označil za genocid. Več o vsebini preberite v članku Slovesnost v Dražgošah brez najvišjih predstavnikov oblasti: “Smo pa mi”.

Dražgoše
Tanja Fajon v Dražgošah (Foto: Žiga Živulović, Bobo)

Intervju predsednice za N1 je v objavi na družbenem omrežju X komentiral tudi prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša. Meni, da gre za zadnje opozorilo stricev, “ki so ustvarili Gibanje Svoboda”.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate najbolj odmevne izjave iz intervjuja s predsednico republike Natašo Pirc Musar, celotni pogovor pa je dostopen na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje