V Gorjah protest zaradi pokola ovc: Ob večerih poslušamo tuljenje volkov (VIDEO)

Slovenija 15. Maj 202314:36 7 komentarjev

Potem ko je včeraj volk v bližini Bleda pokončal ovce, so se danes tam zbrali protestniki. Državo pozivajo, naj končno ukrepa in odredi odstrel volkov. "Ob večerih poslušamo tuljenje volkov, ti prihajajo na naša dvorišča," pravijo domačini.

Potem ko je včeraj volk v neposredni bližini turističnega dela Bleda pokončal ovce, so se danes pred občino Gorje zbrali protestniki. Državo pozivajo, naj končno ukrepa in odredi odstrel volkov. Kmet, ki mu je volk poklal ovce, je njihova trupla pripeljal na protest. “Naslednjič jih bomo pripeljali pred parlament,” je poudaril župan Gorij Peter Torkar

Opozarja, da so se volkovi povsem približali vasem. “Naša zahteva je enoznačna, da država ukrepa nemudoma in takoj ter začne ščititi državljane, da bodo varno prebivali v svojih domovih na podeželju.”

Napad volka se je včeraj zgodil 450 metrov od veslaškega centra na Bledu in 200 metrov od kampa. “Situacija je katastrofalna, ne upamo več iz hiš, ne upamo sprehajati svojih psov in biti zunaj z otroki. Pred enim mesecem se je volk pojavil na našem dvorišču in tulil,” je razmere opisala domačinka Lara Tišler.

“Zveri izgubljajo strah in človek postaja plen,” je dejal Stanislav Bergant iz Sindikata kmetov Slovenije. Boji se, da bo volk napadel tudi človeka, kar se je po njegovih besedah zgodilo v Italiji, Bosni in na Poljskem.

“Mirna opozorila in strokovna poročila, da je volkov preveč, ne zaležejo nič. V tej državi očitno ne pomaga nič drugega, kot da se oblastnike udari po prstih. Civilno nepokorščino bo treba stopnjevati,” je dejal Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice, ki je prišel podpret gorenjske kmete. Na vprašanje, ali nepokorščina pomeni tudi krivolov volkov, pravi, da ne. “Tega jaz seveda ne bom rekel, vendar ob dejanjih iz obupa se seveda lahko zgodi marsikaj. Da do teh dejanj iz obupa ne prihaja, je seveda treba stvari urediti tako, kot jih vsaka normalna država ureja – na strokovnih podlagah in z oceno, ali je določene populacije v okolju preveč.”

protest, volkovi protest, volkovi
Egon Parteli, N1
Protest kmetov, volkovi Protest kmetov, volkovi
Bobo
Protest kmetov, volk Protest kmetov, volk
Bobo

Da so možnosti zaščite živine z ograjami na alpskih pobočjih omejene, so na Gorenjskem že večkrat poudarili. Na komentarje, da je 1,3 metra visoka ograja, ki včeraj za volka ni bila ovira za napad, prenizka, in da bi morali kmetje bolje zaščititi svoje živali, pa župan Torkar pravi: “Naj pridejo komentatorji k nam, bomo skupaj poslušali tuljenje in se sprehodili po gozdu. Lahko je govoriti nekomu, ki ni prizadet.”

Vse več težav na Gorenjskem

V Sloveniji živi 12 volčjih tropov, v katerih je po ocenah strokovnjakov od 121 do 168 volkov. Na Gorenjskem so se volkovi ponovno pojavili leta 2019, potem ko jih tam ni bilo od sredine 1950-ih. Možno je, da se na Gorenjskem še vedno giblje tudi nekaj križancev med volkovi in domačimi psi, ki so bolj nepredvidljivi.

V zadnjih letih so volkovi večkrat napadli domače živali. V letu 2021 so zabeležili posamezne napade na drobnico, lani pa so se volkovi lotili tudi večjih živali.

Na območju Bohinja so pokončali oslico z mladičem, ki jo je kmet nabavil prav zato, da bi z oglašanjem zavarovala govedo na paši pred napadi zveri. Volkovi so napadli tudi žrebe, kravo s teletom in še enega osla, nesrečno je življenje izgubilo tudi več deset ovc in koz. Še več deset ovc pa je bilo “pogrešanih”, njihovih trupel niso našli, zato tudi krivde niso mogli nedvoumno pripisati volku – s temi “dokazi” so povezana državna povračila škode kmetom. Na težave pri izplačilu odškodnin so kmetje opozorili na nedavnem posvetu o zvereh.

Župani občin zgornje Gorenjske so odločevalce večkrat pozvali, naj ne odlašajo in naj izdajo sklepe za odstrel volkov, nazadnje prejšnji teden, še preden se je zgodil zadnji pokol.

Ministrstvo: Vzroke za pogin drobnice bo pokazala genska analiza

Predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije je po terenskem ogledu pašnika in poginulih živali odredil gensko analizo, ki bo pokazala, zakaj je drobnica poginila, so pojasnili na ministrstvu za naravne vire. Ob tem so dodali, da poziva za interventni odstrel niso prejeli.

Kot so razložili, so bili o dogodku na Bledu obveščeni danes. Strokovna služba ministrstva je po pogovoru s policijo in zavodom za gozdove ugotovila, da zaščitna ograja, znotraj katere je bila drobnica, ni poškodovana. “Predstavnik zavoda je po terenskem ogledu pašnika in pokončanih ovc odredil gensko analizo, ki bo dodatno pokazala, zakaj je drobnica poginila, saj na zaščitni ograji ni bilo znakov vdora, med drobnico pa je bil pes. Rezultati genske analize bodo znani v kratkem,” so navedli.

Ob tem poudarjajo, da ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati.

Iz sodbe sodišča EU v zvezi s kvotnim odstrelom namreč izhaja, da je takšen poseg mogoč, vendar je pomembno pred tem preučiti stanje ohranjenosti populacije in njene biološke značilnosti. Volk je vrsta, ki živi v tropih in brani svoj teritorij, zato prenamnožitev, kot so jo dokazali s strokovno ekspertizo pri rjavem medvedu, ni mogoča, so dodali.

“V populacijo volka lahko posegamo z odvzemom iz narave z odstrelom posameznih osebkov, kadar so za to izpolnjeni pogoji trojnega testa, in sicer če ni druge zadovoljive možnosti, če ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in če gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, kot sta na primer preprečitev resne škode in zagotavljanje koristi varstva živalske vrste,” so nanizali.

Ob tem so spomnili, da že zdaj izvajajo več ukrepov upravljanja z velikimi zvermi, kot je izplačevanje odškodnine za škodo, ki jo povzročijo živali zavarovanih vrst. Pri tem prednostno obravnavajo primere, ko škoda nastane na rejnih živali, in sicer na območjih, kjer se volk pojavi prvič in kjer je škoda resna, so še pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje