V Ilirski Bistrici bo Arso meril kakovost zraka

Slovenija 22. Jan 202315:41 0 komentarjev
merilna postaja za spremljanje kakovosti zraka
PROFIMEDIA

V občini Ilirska Bistrica je Arso postavil dva merilnika za kakovost zraka. Spremljali bodo prisotnost delcev PM2,5 in PM10.

Agencija RS za okolje (Arso) je v občini Ilirska Bistrica postavila dva merilnika za enoletne meritve kakovosti zraka. Računajo, da bodo po enem letu v občini vzpostavili stalno merilno mesto z avtomatskimi meritvami delcev PM2,5 in PM10. Mrežo merilnih postaj bodo predvidoma razširili z merilniki še v šestih občinah.

Kot so ta teden sporočili iz Arsa, meritve v občini Ilirska Bistrica potekajo na dveh merilnih mestih. V Rečici pri Ilirski Bistrici so postavili avtomatski merilnik delcev PM2,5 in PM10. Na spletni strani Arsa so na voljo sprotne urne ravni teh delcev.

Na drugem merilnem mestu, ob Gregorčičevi cesti, so postavili vzorčevalnik delcev PM10. Ta merilnik ni avtomatski, ampak se delci PM10 24 ur zbirajo na filtru. Po vzorčenju filtrov najprej določijo dnevno raven delcev, nato pa filtre kemijsko analizirajo – določijo masno koncentracijo delcev in njihovo sestavo (težke kovine, kationi, anioni, PAH, elementni in organski ogljik ter levoglukozan). Na svoji spletni strani bodo enkrat mesečno objavili podatke o ravneh delcev in njihovih kemijskih analizah.

Vse rezultate kemijske analize bodo po končanih enoletnih meritvah obdelali z receptorskim modelom in določili emisijske vire delcev PM10. O tem bodo pripravili tudi poročilo z vsemi rezultati in zaključki enoletnih meritev.

Načrtujejo, da bodo v občini Ilirska Bistrica vzpostavili stalno merilno mesto z avtomatskimi meritvami delcev PM2,5 in PM10. Če se bo lokacija ob Gregorčičevi po enoletnih meritvah izkazala za ustrezno, bo na tem mestu postavljena stalna merilna postaja, so napovedali.

Zrak kontrolirajo tam, kjer je gostota prebivalstva največja

Državna merilna mreža za spremljanje kakovosti zunanjega zraka obsega 22 merilnih mest po Sloveniji, večino v mestnih občinah, kjer je gostota prebivalstva največja, so STA dodatno pojasnili na Arsu.

Glede na zahteve predpisov o kakovosti zunanjega zraka ima Slovenija zadostno pokritost merilnih mest za spremljanje kakovosti zunanjega zraka. Ker pa je reliefno zelo razgibana, za določena območja Slovenije, ki so bolj naseljena, nimajo podatka o kakovosti zraka, zato so se odločili, da razširijo merilno mrežo.

Agencija bo tako v okviru finančne perspektive za obdobje 2021-2027 izvajala kohezijski projekt, v okviru katerega bodo mrežo stalnih merilnih mest za spremljanje onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM10 in PM2,5 nadgradili z merilnimi mesti v sedmih občinah: Ilirski Bistrici, Jesenicah, Škofji Loki, Kamniku, Krškem, Slovenj Gradca in Ptuju. Poleg tega bodo v Kopru postavili še eno merilno postajo, ki bo spremljala vpliv prometa na kakovost zraka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!