V katerih podjetjih se bodo morali delavci obvezno štempljati? (VIDEO)

Slovenija 12. Jan 202314:03 1 komentar

"Obvezno beleženje delovnega časa za vse smo ocenili kot neživljenjsko," je sporočil Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Beleženje delovnega časa bo obvezno le za podjetja, kjer so delavcem kršene pravice.

Vlada je potrdila novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času. Novela prinaša obvezno uvedbo elektronskih evidenc delovnega časa za podjetja, ki jim je bila izrečena globa zaradi kršitev delovne zakonodaje. Za ostala podjetja sprememb ne bo.

Preberite še: Predlogi ministra Mesca: obvezna božičnica in “štempljanje” za tri skupine

Delavci, ki bodo menili, da so jim kršene pravice glede delovnega časa, bodo od delodajalca lahko zahtevali uvedbo elektronskega beleženja delovnega časa, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za delo Luka Mesec. “Če bo delodajalec to zavrnil, bo o tem moral obvestiti inšpektorat, ki bo nato preveril stanje v podjetju. Če bo ugotovil, da v podjetju dejansko prihaja do kršitev, bo delodajalcu predpisal obvezno elektronsko beleženje,” je dodal.

Zaposleni bodo s tem dobili sprotni vpogled v opravljeno število delovnih ur in nadur. “Na ta način bodo tudi poskrbeli, da bodo te ure pošteno plačane,” je poudaril. Za podjetja, ki spoštujejo zakonodajo, sprememb po Meščevih besedah ne bo. Ministrstvo je sprva predvidelo, da bi morali prisotnost elektronsko beležiti vsi zaposleni, a je to povzročilo precej hude krvi med delodajalci. Socialni partnerji so se nato dogovorili, da bodo morali elektronske evidence zagotoviti le kršitelji.

Preberite še: V ZSSS stopili v bran predlaganim spremembam pri evidencah na področju dela

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje