Sloveniji denar za odpravo škode po ujmi tudi iz evropske kmetijske rezerve

Slovenija 18. Sep 202312:16 > 22:45 0 komentarjev
ministrica Šinko v Radgonskih goricah
Ministrica Šinko v Radgonskih goricah (Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je v Bruslju zagotovil, da bo Slovenija za odpravo posledic poplav v kmetijstvu prejela sredstva iz evropske kmetijske rezerve. Komisija je po njegovih besedah pripravljena razmisliti tudi o izrednem ukrepu, ki bi bil financiran iz te rezerve.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je že med zasedanjem kmetijskih ministrov unije spomnil, da je Slovenija v okviru letošnje kmetijske oziroma krizne rezerve prejela 1,2 milijona evrov, “kar pa še zdaleč ne bo dovolj za pokritje novih potreb”. “Zato je komisija pripravljena razmisliti o izrednem ukrepu, ki bi bil financiran iz kmetijske rezerve. S tem bi Slovenija prejela dodatna sredstva,” je dejal, pri čemer ni podal drugih podrobnosti.

Na novinarski konferenci po koncu zasedanja je Wojciechowski povedal, da bo mogoče od 15. oktobra uporabiti sredstva kmetijske rezerve iz prihodnjega proračunskega leta. “O posameznih vsotah še nismo odločali, a mislim, da bo jasna politična odločitev, da bo tudi Slovenija prejela sredstva iz krizne rezerve,” je zagotovil.

Obenem je Sloveniji zagotovil tudi prožnost pri morebitnih spremembah programa razvoja podeželja in strateškega načrta skupne kmetijske politike. Če bo slovenski predlog v skladu z zakonodajo, je komisija pripravljena to podpreti, je dejal evropski komisar.

Po avgustovskih poplavah za 145 milijonov evrov škode

K prožnosti je sicer komisarja na zasedanju v predstavitvi škode v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu, ki je nastala v avgustovskih poplavah, pozvala ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. “Ocenjujemo, da je na področju kmetijstva škode za okrog 145 milijonov evrov, prizadetih je več kot 2.700 kmetijskih gospodarstev,” je povedala v izjavi za slovenske novinarje.

Škoda je po njenih besedah v kmetijstvu nastala predvsem na zemljiščih, objektih, opremi in strojih. Težave so tudi z zalogami krme, gnojil in semen, pa tudi pri oddaji mleka.

V gozdarstvu so bile poškodovane predvsem gozdne ceste, ki v nekaterih primerih predstavljajo edini dostop do kmetijskih gospodarstev, je pojasnila ministrica. Poškodovanih je bilo okoli 1.700 kilometrov gozdnih cest, škoda pa znaša okoli 50 milijonov evrov. Poleg tega je bilo poškodovanih še okoli 1,5 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov. V ribištvu, kjer so bili poškodovani predvsem objekti, ribogojnice in oprema, pa tudi prostoživeče in gojene ribe, škodo ocenjujejo na okoli šest milijonov evrov, je povedala ministrica.

Ministrica Šinko na obisku v Savinsji dolini
Ministrica Šinko na obisku v Savinjski dolini (Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Šinko je škodo v kmetijstvu, ki je nastala v avgustovskih poplavah, v začetku meseca na neformalnem zasedanju v Španiji že predstavila pristojnemu evropskemu komisarju Januszu Wojciechowskemu, danes pa bo s škodo seznanila še svoje ministrske kolege iz drugih članic.

Kot je pojasnila, se pogovarjajo predvsem o proračunu za prihodnje leto, saj je krizna rezerva za letos že izkoriščena. V njej je bilo Sloveniji dodeljenih 1,23 milijona evrov. Za odpravo posledic poplav bodo namenili tudi ta sredstva, pri čemer je mogoče iz nacionalnega proračuna dodati 200 odstotkov sofinanciranja, je povedala Šinko.

Kot je dodala, nameravajo sredstva za pomoč kmetom po poplavah prerazporediti tudi iz programa razvoja podeželja, ki je del skupne kmetijske politike. Ministrica od Evropske komisije pričakuje pomoč in prožnost pri ukrepih, ki jih pripravljajo v okviru tega programa.