V koaliciji čestitajo Tanji Fajon in diplomatom, v SDS tudi Janezu Janši

Slovenija 06. Jun 202318:50 7 komentarjev
Tanja Fajon, OZN, diplomati
@tfajon/TWITTER

Po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov čestitke in izrazi zadovoljstva kar dežujejo. Vse tri vladne stranke so ocenile, da gre za pomemben dosežek slovenske diplomacije pa tudi za veliko odgovornost naše države. Več vidnih članov opozicijske SDS pa je pomemben del zaslug za današnje slavje pripisalo Janševi vladi.

Na današnjo izvolitev Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov so se odzvale vse tri vladne stranke. V SD, kjer je bilo pred dnevi slišati kar nekaj ostrih kritik na račun Tanje Fajon oziroma njenega vodenja stranke, so danes poudarili, da so izredno ponosni na pomemben dosežek, ki je priznanje predanemu delu ministrice Fajon in ekipe na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v prvem letu mandata.

“Članstvo v Varnostnem svetu OZN je izjemna priložnost in obenem odgovornost za Slovenijo, še posebej v času velikih geopolitičnih sprememb,” so navedli Socialni demokrati. In dodali, da postavitev Slovenije na svetovni zemljevid ni bila enostavna, “vendar smo skupaj dokazali, da lahko Slovenija doseže vrhunske rezultate, ko smo enotni in si prizadevamo za skupen cilj”. Naša država bo po navedbah Socialnih demokratov v svetu prepoznana zaradi svojih vrednot in dobrih praks, med njimi pravice do zdravega, čistega, trajnostnega okolja, pravice do vode, boja za enakopravnost in opolnomočenje žensk.

V največji vladni stranki Gibanju Svoboda so ocenili, da je prepričljiva izvolitev naše države izjemen uspeh slovenske vlade in diplomacije, “ki potrjuje, da se je Slovenija v mednarodni skupnosti uveljavila kot pomembna partnerica”.

“Zavedamo se izjemnega pomena, ki ga ima članstvo v Varnostnem svetu za našo državo, pa tudi odgovornosti, ki jo prinaša. V Svobodi smo prepričani, da lahko Slovenija odločilno pripomore k dodatni zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, krepitvi multilateralizma in trajnostnega razvoja,” so poudarili v Gibanju Svoboda. Dodali so še, da lahko Slovenija prevzame pomembno vlogo pri prizadevanju za reformo Varnostnega sveta in izboljšanju delovanja Združenih narodov ter tako “še poveča moč organizacije pri preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru in varnosti po svetu”.

Tudi v najmanjši koalicijski partnerici Levici so izvolitev Slovenije ocenili kot pomemben dosežek naše diplomacije. “Nadejamo se, da bomo kot država, zavezana multilateralizmu in preseganju sporov, odločno zastopali predvsem politike miru in nenasilja, varstva človekovih pravic vseh ter trajnostnega razvoja in preprečevanja okoljskega zloma,” so navedli.

V opozicijski Novi Sloveniji so ocenili, da je današnja izvolitev odlična priložnost, da se okrepi vloga Slovenije v svetu.

Na družbenih omrežjih se je oglasilo tudi več vidnih članov SDS. Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je čestital diplomacijam Slovenije, ZDA, Združenega kraljestva in EU. “153 glasov v Združenih narodih je realen doseg zavezništva, kamor spadamo,” je zapisal na Twiterju. Ob tem je dodal, da bo treba zaupanje sedaj uresničiti z aktivnim delom in pobudami v Varnostnem svetu, kjer izzivov že dolgo ni bilo toliko, kot jih je danes. “Če je pred nami zmogla Albanija, bomo tudi mi,” je še ocenil prvak SDS.

Poslanec SDS Anže Logar, sicer zunanji minister v tretji Janševi vladi, ki se je odločila za slovensko kandidaturo za nestalno članico VS ZN, je na Twitterju navedel, da je Slovenija dosegla “rekorden rezultat”. Ministrici Fajon in njeni ekipi je čestital za odlično delo, ob tem pa izpostavil zadovoljstvo, ker je sedanja vlada “nadaljevala s projektom prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna”.

Podpredsednik SDS Aleš Hojs pa je čestitkam Tanji Fajon in ekipi na zunanjem ministrstvu dodal “posebno zahvalo in čestitke Anžetu Logarju in Janezu Janši, ki sta snovalca tega projekta”. Brez njiju se Slovenija po Hojsovih navedbah danes ne bi veselila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje