V kriptosvet tudi Tina Maze: postala je digitalna superjunakinja

Gospodarstvo 28. Jan 202209:00 > 10:32 1 komentar
Tina Maze NFT
Zajem zaslona

Slovenska smučarska šampionka Tina Maze je izdala svoj nezamenljivi žeton (NFT). Na njem je upodobljena kot digitalna superjunakinja.

Nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so v zadnjem času v kriptosvetu zelo priljubljeni. Izdaja jih vse več znanih osebnosti. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti.

S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali. Več o nezamenljivih žetonih v članku ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati.

Svoj NFT je Tina Maze izdala v sodelovanju s podjetjem Dolphins NFT, ki se ukvarja z NFT znanih športnikov. Cena njenega NFT še ni znana, saj še ni na prodaj.

Nekdanja smučarka je na Twitterju zapisala, da je navdušena nad svojo preobrazbo v digitalno NFT-junakinjo.

Pred časom je svoj NFT izdala še ena znana Slovenka, nekdanja prva dama Melania Trump. Več v članku Melania Trump vstopa v kriptosvet: na prodaj njen prvi NFT. Svoj NFT pa je kot prva država na svetu izdala Slovenija.

V nedeljo zjutraj na n1info.si preberite Sportklubov intervju s Tino Maze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje