V Ljubljani in na severovzhodu padla rekordna količina padavin

Slovenija 30. Sep 202108:09 > 11:36 0 komentarjev

Obilne padavine so včeraj najsiloviteje zajele severovzhod Slovenije in območje Ljubljane. Za Bežigradom je padlo 94 mm padavin v eni uri, kar je približno 30 mm več od dosedanjega rekorda bežigrajske postaje.

Naliv v prestolnici in Sotinskem bregu včeraj zvečer je podiral rekorde, so prek Twitterja sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Na Sotinskem bregu je postaja izmerila 58 mm padavin v 30 minutah in 76 mm v 60 minutah. 15-letni rekord je doslej znašal 34 oziroma 37 mm.

Še hujši pa je bil naliv za Bežigradom, so sporočili z Arsa, kjer je v pol ure padlo 63 mm padavin in 94 mm v eni uri. To ni le rekord postaje, temveč je količina med največjimi doslej izmerjenimi v Sloveniji. Rekordno veliko padavin so doslej zabeležili pri planinskem domu Kekec nad Novo Gorico 21. avgusta 1988 (84 in 141 mm).

Voda je vdrla tudi v ljubljansko Dramo: 

Za Bežigradom, kjer meteorologi nalive beležijo več kot 70 let, je dosedanji 30-minutni rekord 49 mm (3. september 2005), 60-minutni pa 62 mm (11. avgust 1951), so še sporočili z Arsa in dodali, da so te meritve lahko obremenjene z znatno napako. 27. avgusta 1971 je verjetno padlo okoli 20 odstotkov več od uradno izmerjenih 58 mm v 60 minutah.

Ocenjena povratna doba včerajšnje največje 60-minutne višine padavin na Sotinskem bregu in v Ljubljani Bežigrad je nekaj stoletij.

Poglejte še, kaj kaže radarska slika padavin.

Naliv poškodoval vozišče na severni ljubljanski obvoznici

Včerajšnje neurje je povzročilo vdor vode na cestišče severne ljubljanske obvoznice in poškodbe na delu med Celovško in Saveljsko cesto proti Zadobrovi (oziroma proti Štajerski). Danes je zato zaprt vozni pas od priključka Celovška cesta naprej proti Štajerski, v dolžini približno 300 metrov. Promet poteka le po prehitevalnem pasu.

“Trenutno potekajo ogledi na terenu. Pripravljajo se ocena škode in sanacijski ukrepi, ki jih bomo izvedli v najkrajšem možnem času. Naš cilj je čim prej zagotoviti nemoten potek prometa,” pravijo na Darsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!