V Mariboru uspešno odstranili bombo iz druge svetovne vojne

N1 video 16. Jan 202209:19 > 17. Jan 2022 10:43 0 komentarjev

Dobro uro po opozorilni sireni, ki je v Mariboru naznanila začetek intervencije, so pristojni uspešno odstranili 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne. Prebivalci, ki živijo v 300-metrskem pasu do najdišča bombe, so morali domove zapustiti najpozneje do 10.30. Evakuiranih je bilo 131 ljudi, le dve osebi sta se umaknili v evakuacijski center, ki je bil urejen v eni od tamkajšnjih osnovnih šol. Na terenu je pomagalo približno 150 pripadnikov različnih služb s področja zaščite, reševanja in varnosti.

V sredo so na gradbišču v mariborski četrti Tezno našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Ob 12. 20 se je v Mariboru oglasila sirena z znakom za splošno nevarnost in naznanila začetek odstranitve bombe, ki je potekala na Prevorškovi ulici 8. Le dobro uro za tem je bila akcija uspešno končana, zato se je znova oglasila še sirena za preklic nevarnosti. Prebivalci, ki živijo v 300-metrskem pasu, so morali pred tem do najpozneje 10.30 zapustiti domove, občani v 600-metrskem pasu pa so lahko bili med intervencijo doma.

Evakuacijska točka skoraj prazna

Nekaj minut pred začetkom intervencije je Samo Robič, poveljnik civilne zaščite Maribor, pojasnil, da na terenu deluje 150 pripadnikov različnih služb s področja zaščite, reševanja in varnosti. Na terenu je bilo v najožjem 300-metrskem pasu evakuiranih 131 občanov, postopek pa je bil zaključen brez zapletov.

Za tiste, ki se niso imeli kam umakniti, so pristojni pripravili prostore v Osnovni šoli Martina Konšaka, ki so bili tokrat urejeni nekoliko drugače kot pred dvema letoma, saj je na razmere vplivala tudi epidemija covida-19. Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vstop v šolo ni bil potreben, je pa bilo obvezno spoštovanje vseh preventivnih ukrepov, kot so uporaba maske, vzdrževanje varnostne razdalje, razkuževanje rok.

V šoli so pripravili ločene prostore za osebe, ki bi bile morda v karanteni ali so bile pozitivne na PCR-testu. Prav tako so pripravili posebna stranišča za zdrave, za tiste v karanteni in pozitivne na covid-19, a po pojasnilih Robiča takšnih posameznikov ni bilo, saj sta kljub dobri pripravljenosti v šolo prišli le dve evakuirani osebi. Večina evakuiranih občanov se je namreč odločila, da ta čas preživi drugod, denimo na izletu. Kot je za N1 dejal mariborski občan, bosta s soprogo na Pohorju. “V dvorano (evakuacijsko točko, op. a.) ne grem, saj je še večja nevarnost okužbe na koronavirus. Preveč nas bo. Starejši smo, in nas to skrbi,” je povedal.

Na terenu tudi gasilci

Na terenu so vse potrebne aktivnosti pristojni začeli že zgodaj zjutraj. Upravi za zaščito in reševanje so pomagali tudi gasilci, ki so hodili od vrat do vrat in sproti poskrbeli za varno evakuacijo prebivalcev. Delo so razdelili med vseh enajst prostovoljnih gasilskih društev in gasilsko brigado Maribor. Evakuacijo pa so začeli na lokaciji bombe ter v najožjem pasu. “V pasu od 300 do 600 metrov pa bomo poskrbeli, da v času odstranjevanja neeksplodiranega sredstva ljudi ne bo na prostem,” je pred začetkom evakuacij za N1 pojasnil Aleš Ciringer, poveljnik javne gasilske službe.

Po njegovih besedah je na terenu Upravi za civilno zaščito pomagalo 90 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Ob tem je Ciringer še dodal, da je Mestna občina Maribor izvedla številne ukrepe za pravočasno informiranje prebivalcev o potrebni evakuaciji, a da vedno kakšen posameznik vseeno želi ostati doma. “Zato smo tukaj gasilci, ki bomo poskrbeli, da se bodo tudi takšni umaknili na varno,” je še povedal Ciringer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!