Goričanske šivilje še vedno brez lanskega regresa: kaj bo storil sindikat?

Gospodarstvo 08. Maj 202318:20 4 komentarji
šivilje, moda mi&lan
N1/Moda Mi&Lan

Šivilje in drugi zaposleni v goričanski Modi Mi&Lan postajajo vedno bolj nervozni. Konec minulega tedna so marčevsko plačo po več kot dveh tednih zamude vendarle prejeli, lanskega regresa pa kljub obljubam direktorja Milana Mörca na svoje račune še vedno niso prejeli. Prav to je bila očitno kaplja čez rob, da se bo članstvo sindikata podjetja sestalo še v tem tednu in razpravljalo o morebitnih nadaljnjih potezah.

Šivilje in drugi zaposleni v goričanski Modi Mi&Lan so v petek, 17 dni po izplačilnem dnevu, na svoje račune vendarle prejeli marčevsko plačo. Slednjo je direktor in lastnik podjetja Milan Mörec obljubljal le dan po tem, ko je inšpektorat za delo pred dvema tednoma zoper odgovorne v podjetju zaradi ponavljajočih se kršitev delavskih pravic vložil kazensko ovadbo.

Kot smo na N1 razkrili, je inšpektorat v zadnjih 11 letih opravil več kot 30 nadzorov, do zdaj pa ugotovil že več kot 40 kršitev delavskih pravic.

Gre predvsem za onemogočanje izrabe letnega dopusta in neplačanih sobotnih ur, za katere šivilje pogosto ne dobijo niti prostega dne. Inšpektorat je ugotovil tudi, da lastnik in direktor podjetja Milan Mörec večkrat zamuja ne samo z izplačilom malice in prevoza na delo, pač pa tudi s plačilom prispevkov.

Mörec je zaposlenim pred dvema tednoma zagotovil tudi, da bodo z marčevsko plačo vendarle prejeli tudi lanski regres. Pa ga niso. Od lanskega regresa, ki bi moral znašati najmanj 1.074 evrov, kolikor je bila v letu 2022 minimalna plača, so za zdaj videli vsega okoli 90 evrov.

Zakaj regresa za lansko leto do danes, ko bi se morali pogovarjati že o letošnjem, še vedno ni izplačal, smo želeli preveriti pri direktorju, a se na naše klice ni odzval, tudi na naša pisna vprašanja ni odgovoril.

Milan Mörec
N1 (Milan Mörec, lastnik in direktor tekstilnega podjetja Moda Mi&Lan)

Prav neizplačilo lanskega regresa in več kot dvotedenska zamuda pri izplačilu marčevske plače pa sta razlog, da šivilje in ostali zaposleni v podjetju Moda Mi&Lan, ki je nastalo pogorišču nekdanje Mure, postajajo vedno bolj nervozni. V tem tekstilnem podjetju namreč večinoma šivajo nekdanje Murine šivilje, ki so en stečaj že preživele, zdaj trepetajo pred novim.

“Direktor nam ni nič rekel, kdaj lahko pričakujemo preostanek regresa. Ponavlja le, da bo dal, ko bo imel denar,” je povedal eden od zaposlenih, ki ga skrbi tudi, kaj bo z aprilsko plačo. “Veste, do izplačilnega dne je le še deset dni, vsi se sprašujemo, ali plača sploh bo.”

“Vse smo starejše in rade bi obdržale službo,” pa je pred dvema tednoma dejala sindikalistka podjetja. Ob tem je dodala, da direktor njeno zaupanje ima, zaposleni pa da se zavedajo, da je tekstilna industrija trenutno v krizi. Na vprašanje, kaj bodo storili, če plače ali regresa ne bo, je odgovorila, da o tem še niso razpravljali.

A zdaj je očitno padla odločitev tudi o tem. Zdenka Bobovec, ki vodi Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pomursko regijo, je za N1 potrdila, da se bodo še ta teden, najverjetneje v sredo, sestali člani sindikata. “Razpravljali bomo o vseh aktualnih težavah v Modi Mi&Lan, predvsem pa o lanskem regresu in o tem, kakšne bodo poteze sindikata, če bo plača zamujala tudi v prihodnje,” je pojasnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje