Po Ruplu v Nemčijo piše še Angelika Mlinar: SMC si zasluži izključitev iz ALDE

Slovenija 03. Nov 202116:21 > 16:32 6 komentarjev
Angelika Mlinar
Borut Živulovic/BOBO

Vlada vodi avtoritarno politiko orbanizacije, SMC se je poslovila od vseh liberalnih vrednot in bi si zaslužila, da se jo izključi iz ALDE, je v pismu nemškim liberalcem, stranki FDP, zapisala Angelika Mlinar, kandidatka SAB za evropsko poslanko na zadnjih volitvah za evropski parlament.

Stranka SAB je pred dvema tednoma vodstvu stranke evropskih liberalcev (ALDE/Renew) poslala dopis, v katerem predlaga začetek postopkov za izključitev stranke SMC. Prejšnjo sredo je v zvezi s tem nemškim liberalcem pisal dolgoletni zunanji minister Dimitrij Rupel. Med drugim je zapisal, da se SMC trudi umakniti od ekstremističnih politik, stranka SAB pa da je nedavno podpisala dogovor s SD (“prvotno komunisti”) in “dvema drugima ekstremističnima strankama leve orientacije”.

Rupel je naslovnika, predsednika nemških liberalcev Christiana Wolfganga Lindnerja, pozval, naj znotraj evropskih liberalcev spodbudi neodvisno liberalno preiskavo zahteve SAB po izključitvi SMC, in ga spomnil na “katastrofalen polom” predsednice SAB Alenke Bratušek pri nameri, da postane članica Evropske komisije, ki jo je takrat vodil Jean-Claude Juncker. Več v članku Rupel pisal v Nemčijo: SAB sklepa dogovore z ekstremističnimi strankami.

Mlinar: Sedanja vlada vodi avtoritarno politiko orbanizacije

Danes je Lindnerju pisala še Angelika Mlinar, kandidatka SAB za evropsko poslanko na zadnji evropskih volitvah in nekdanja ministrica za kohezijo v vladi Marjana Šarca. “Dejstvo je, da vodi sedanja vlada v Sloveniji pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše avtoritarno politiko orbanizacije, ki je usmerjena k spodkopavanju osnovnih načel demokracije, medijske svobode in pravne države,” piše Mlinar.

Kot dodaja, imajo dejanja vlade “konkretne in daljnosežne negativne posledice na ljudi in Slovenijo”. Kot se piše Mlinar, SMC ne le tolerira takšna ravnanja vlade, ampak jih tudi podpira. “To je za stranko, ki želi bili članica liberalne evropske družine, nevzdržno. “SMC se je pod vodstvom predsedujočega Zdravka Počivalška, ministra za gospodarstvo v trenutni vladi, poslovila od vseh liberalnih vrednot in bi si zaslužila, da se jo izključi iz ALDE.”

Kot je še menila Mlinar, so prikrite Ruplove obtožbe proti Alenki Bratušek za nekdanjega zunanjega ministra nedostojne.

pismo Angelike Mlinar
n1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje