Deaktivacija bombe v Novi Gorici: obdali so jo s 125 balami sena

Slovenija 21. Jul 202312:56 0 komentarjev
bomba nova gorica
Ervin Čurlič/Regijski štab CZ za severno Primorsko

V Novi Gorici potekajo intenzivne priprave na deaktivacijo najdene neeksplodirane letalske bombe v bližini železniške postaje, ki bo potekala v nedeljo med 10. in 14. uro. V tem času bodo v 400-metrskem pasu evakuirali vse prebivalce, omejeno gibanje pa bo na območju 600 metrov od železniške postaje, so napovedali pristojni.

Na nedeljsko akcijo se temeljito pripravljajo člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Tik ob najdišču bombe so že izkopali več kot štiri metre globoko jamo, ki so jo obdali tudi s 125 balami sena, ki merijo v višino dobre štiri metre.

S takšno zaščito bi precej omejili razmet delcev in ublažili učinek udarnega vala, če bi morali bombo onesposobiti z izzvano detonacijo. Vendar bodo ta način uporabili šele v skrajnem primeru.

O vseh postopkih bodo prebivalci tega območja obveščeni s posebnimi obvestili, ki jih bodo posredovali preko medijev. Začetek deaktivacije bombe bo označil zvok sirene za nevarnost, prav tako se bo sirena oglasila ob koncu morebitne nevarnosti.

bomba Nova Gorica bomba Nova Gorica
Mestna občina Nova Gorica
bomba nova gorica bomba nova gorica
Ervin Čurlič/Regijski štab CZ za severno Primorsko
bomba nova gorica bomba nova gorica
Ervin Čurlič/Regijski štab CZ za severno Primorsko

Evakuacija se bo začela ob 7. uri. Za vse prebivalce, ki ne bodo imeli na voljo druge začasne namestitve na primer pri sorodnikih, prijateljih itd., bo urejeno posebno zbirno mesto v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica. Za tiste prebivalce, ki ne bodo mogli sami poskrbeti za evakuacijo zaradi bolezni ali zato, ker so nepokretni, bodo poskrbeli gasilci. Na novogoriški občini pa bodo zanje poskrbeli prostovoljci območne enote Rdečega križa iz Nove Gorice.

Zaradi odstranitve bombe bo spremenjen tudi železniški potniški promet, so sporočili s Slovenskih železnic. Večina vlakov, ki naj bi zapustili ali prispeli v Novo Gorico, je odpovedanih.

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu živi na slovenski strani okrog 1.100 ljudi. Na italijanski strani državne meje bodo vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ta zajema okrog 2.200 prebivalcev.

V času deaktivacije bo zaprt zračni prostor, kar bo policija nadzorovala z droni. Za nadzor dogajanja bodo postavljene kamere na prizorišču, na treh lokacijah pa bodo izvajali tudi posebne meritve, ki bodo ob morebitni eksploziji služile za nadzor.

Oglasili so se tudi v Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije, ki nosijo posledice zaradi opuščenih ubojnih sredstev in sporočajo, da sta pomembna predvsem varnost in življenja vseh, ki bodo sodelovali pri odstranjevanju neeksplodirane letalske bombe.

Bombo so našli v ponedeljek ob izvajanju gradbenih del za ureditev kanalizacije na tem območju. Ob kopanju je bager zadel ob bombo in jo ob tem nekoliko poškodoval. Zato je velika sreča že to, da ob tem ni prišlo do katastrofe, je bil jasen novogoriški župan.

Najdena 250 kilogramska bomba je angleške izdelave in izvira iz časa druge svetovne vojne. Ker je bilo območje železniške postaje in železniške proge večkrat bombardirano tik pred koncem druge svetovne vojne, se kaj lahko zgodi, da bodo tam našli še kakšno neeksplodirano bombo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!