“Združitev muzejev je sledila pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev”

Kultura 20. Jan 202315:31 > 16:02 9 komentarjev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je odzvala na včeraj sprejeti vladni sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod. Kot je pojasnila ministrica, so s sprejetjem sklepa sledili številnim pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev. V primeru morebitne interpelacije, ki naj bi se znova napovedovala s strani opozicije, pa bodo vnovič pojasnili argumente ter prepričali tudi tiste, ki dvomijo o korektnosti odločitve.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je naslovila včerajšnjo vladno odločitev o ustanovitvi novega javnega zavoda – Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, v katerem so združili dva obstoječa muzeja.

“S tem smo sledili tudi naši nameri o združitvi dveh institucij in številnim javnim pozivom in pomislekom, da imamo dve ločeni ustanovi, ki se pokrivata pri obravnavi tem,” je pojasnila ministrica in dodala, da na ministrstvu menijo, da je en muzej smiseln ter bodo na ta način lahko bolj transparentno obravnavali obdobje novejše in sodobne zgodovine, ki se pretežno pokriva z obdobjem slovenske osamosvojitve.

“Menimo, da je to izjemno pomembno obdobje v naši zgodovini, ki si zasluži strokovno, konkretno obravnavo,” je bila še jasna Vrečko ter dodala, da se bodo z združitvijo muzejev hkrati izognili podvajanju zbirk, reorganizirali bodo delo ter tako nudili vse “materialne in delovne pogoje za obravnavo tega zelo pomembnega obdobja”:

Najprej mora biti imenovan v.d. direktorja novega javnega zavoda, je še napovedala Vrečko. “Muzej nadaljujeta s svojim delom do vpisa v sodni register,” je še pojasnila ministrica in dodala, da bodo vsa delovna mesta ohranjena, saj da gre le za združitev dveh muzejev in ne za njuno ukinitev.

muzej slovenske osamosvojitve
Muzej slovenske osamosvojitve. (Foto; Google Maps)

Kot je še poudarila Vrečko, so z združitvijo obeh muzejev sledili tudi številnim pozivom veteranskih društev, ki so ministrstvo pozvali, da je bila odločitev o ustanovitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve preuranjena, brez javne razprave ter brez strokovnih podlag. “Strinjamo pa se, da gre vendarle za zelo pomembno obdobje sodobne zgodovine, ki ni bilo dovolj naslovljeno, zato smo ustanovili nov muzej, ki združuje programsko in tematsko delovanje obeh muzejev,” je še zaključila Vrečko.

Kot je ministrica za kulturo še spomnila, so bili prostori na Poljanski cesti, kjer je nekdanja vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše marca predlani ustanovila samostojni muzej osamosvojitve, namenjeni izključno arhivu Slovenije, kar je razvidno tudi iz gradbenega dovoljenja.

“Prostori na Poljanski cesti ostajajo Arhivu Slovenije, ti znotraj gradbenega dovoljenja niso bili nikoli niti spremenjeni in tu sledimo zgolj osnovnemu načrtu,” je poudarila Vrečko in dodala, da prav z združitvijo muzejev omogočajo, da se bo to obdobje slovenske zgodovine v novem javnem zavodu lahko primerno obravnavalo.

Poudarila je še, da so bili v koaliciji glede sprejetja vladnega sklepa o združitvi muzejev usklajeni, Če bo tako prišlo do interpelacije, ki naj bi bila znova na mizi opozicijskih strank, pa bodo vnovič pojasnili argumente ter prepričali tudi tiste, ki dvomijo o korektnosti odločitve.

Burni odzivi javnosti

Vladna odločitev o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod je sprožila burne odzive javnosti.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle obžaluje, da je “tako pomembna ustanova postala predmet politične igre”. Predsednik NSi Matej Tonin je zapisal, da se v sprejetju vladnega sklepa kaže “popolna aroganca, oholost ter opitost od oblasti”, v največji opozicijski stranki SDS pa so pozvali k nemudnemu preklicu te “protislovenske in protidržavne odločitve”.

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever pa so združitev muzejev v nov javni zavod pozdravili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje