V Rogaški Slatini postavili temeljni kamen za 106 metrov visok razgledni stolp

Slovenija 11. Apr 202212:25 0 komentarjev
Razgledni stolp v Rogaški Slatini
Občina Rogaška Slatina

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in slatinski župan Branko Kidrič sta danes v Rogaški Slatini postavila temeljni kamen za 106 metrov visok razgledni stolp Kristal. Gospodarsko ministrstvo bo prispevalo del sredstev za približno štiri milijone evrov vredno naložbo.

Branko Kidrič je na današnji slovesnosti izrazil prepričanje, da bo stolp generator povečanega števila gostov, pričakuje tudi dvig prepoznavnosti destinacije doma in v tujini. Zdravko Počivalšek pa je dejal, da bo to nov korak v razvoju slatinske občine.

Minister je spomnil, da je covidna kriza slovenskemu turizmu povzročila veliko škode, zato je vlada panogi pomagala z milijardo evrov. Kot je dodal, se je treba usmerjati na nova turistična področja ter ustvariti takšne pogoje, da bodo atraktivni za življenje mlade generacije.

Župan Kidrič je vrednost postavitve razglednega stolpa ocenil na nekaj več kot štiri milijone evrov, od tega bo gospodarsko ministrstvo prispevalo dva milijona evrov, preostanek pa zagotavlja slatinska občina skupaj z donatorji. Pripravljalna dela so se že začela, zaključek gradnje je predviden marca prihodnje leto, začetek obratovanja pa julija 2023.

Gradnja novega razglednega stolpa bo po Kidričevih pričakovanjih pomembna tudi za sanacijo degradiranega območja nekdanjega mizarstva ob vznožju Tržaškega hriba, stolp bo prispeval tudi k ustvarjanju novih delovnih mest in povezal turistično ponudbo na ravni destinacije in regije.

Prav tako naj bi prispeval k turistični revitalizaciji Tržaškega hriba, ki zajema 10 hektarjev. Na hribu načrtujejo ureditev gozdnih poti in izgradnjo novega lesenega paviljona na lokaciji starega, ki je tam stal že v 19. stoletju.

Po besedah slatinskega župana bo v pritličju stolpa med drugim urejena prodaja vstopnic in spominkov. Dostop do kavarne v prvem nadstropju bo z dvigalom zmogljivosti 22 oseb, požarno stopnišče pa bo štelo 540 stopnic. V kavarni bo 44 sedežev, kot atrakcija je zasnovan sprehod po delu prosojnih tal. Na razgledni etaži bo na višini 100 metrov obiskovalcem na voljo tudi virtualni “let s Pegazom”.

V pripravi so tudi dodatne interaktivne vsebine, ki bodo postopno bogatile ponudbo objekta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!