SD še brez odločitve o kandidatu za predsednika države

Slovenija 25. Jul 202220:00 > 20:05 4 komentarji
Matjaž Han in Tanja Fajon
Žiga Živulović Jr./Bobo

Predsedstvo SD danes razpravlja o možnem kandidatu za predsednika republike, a odločitve danes še ne bodo sprejeli, je v izjavi za medije dejala predsednica SD Tanja Fajon. SD si želi imeti svojega kandidata, v stranki pa se pojavljajo tudi pozivi, naj SD podpre kakšnega od neodvisnih kandidatov ali kandidatk, ki so že najavili kandidaturo.

V SD so sredi julija zaključili z evidentiranjem kandidatov za predsednika oz. predsednico republike. Članstvo je predlagalo 71 kandidatk in kandidatov, med njimi je veliko predlogov prejel evropski poslanec Milan Brglez, ki je že pred časom dejal, da ostaja evropski poslanec. To je danes potrdila tudi Fajonova in dejala, da Brglez ta hip ne spreminja svoje odločitve. “Se pa iskreno pogovarjamo, kaj je najbolje za stranko,” je dejala predsednica stranke Tanja Fajon.

Kot stranka si želijo kandidatko ali kandidata, ki bo zastopal socialdemokratske vrednote, ki bo najboljši obraz Slovenije, ki bo znal sodelovati z ljudmi, z nevladniki, zastopati vrednote pravne države, demokracije in temeljih svoboščin, je poudarila Fajon.

Zgodovina stranke je, da je vedno imela svojega predsedniškega kandidata, večkrat so bili tudi uspešni, je dejala Fajon. “Tudi ko smo leta 2007 podprli neodvisnega kandidata Danila Türka in mu vodili kampanjo, je bil uspešen na volitvah,” je dejala.

Tudi tokrat se znotraj stranke pojavljajo glasovi, da bi lahko podprli kakšnega od že obstoječih neodvisnih kandidatov in kandidatk, vendar sklepa danes ne bodo sprejemali, je dejala Fajon. “Predvsem si želimo dobiti predsednika ali predsednico države, ki bo zastopal tisto, kar zastopa naša stranka,” je dejala.

Uradno zbiranje predsedniških kandidatur se začenja sredi avgusta, kar je po mnenju Fajonove dovolj časa, da do takrat v SD sprejmejo tudi končno odločitev. “Kakršnokoli odločitev bomo sprejeli, sem prepričana, da bo tisti kandidat oz. kandidatka, za katerim bo stopila naša stranka, zagotovo tudi zmagovalec volitev,” je zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje